Ljudi odlaze

Sve manje prvačića u selima na Ozrenu

  • Izvor: ATV
  • 29.07.2024. 19:35

Škola u Suvom polju jedna je od četiri na području Doboja u kojoj u narednoj školskog godini neće biti ni jedan prvačić. Nekada su bila po tri ili četiri odjeljenja, priča bivši đak te škole. Od grada su udaljeni samo osam kilometara, ali mladi odlaze.

“Ne znači ništa dobro, katastrofa, nije samo kod nas, isto je svugdje. Išao sam ja u tu školu, bilo puno, tri, četiri odjeljenja bila“, kaže  Radisav Tomić iz Suvog polja.

Bez đaka su i Donja i Gornja Paležnica, Zelinja. Slična slika i u većim selima. Boljanić unazad četiri godine upisuje jednocifren broj prvaka, a ove samo jednog. 

„Šesnaest učenika maturanata izašlo, upisali smo jednog, prošle godine 14 bilo, upisali sedam, generalno upisuje se manje, a izlazi više učenike“, rekao je Nebojša Pančić, direktor OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Boljanić. 

Mještani ne pamte takvo stanje. Kompletan Ozren ima samo 19 prvaka. 

„Ne znam ni ja šta se zbiva, omladine nema, otišli su van. U selu nije da nema đaka, nema  ni stoke“. 

„Nismo iznenađeni nego šokirani. žalosni, što smo doživjeli. Nekad Ozren, kakav je bio, da je došao na ove grane, pogotovo naše selo Boljanić“- 

„Moja djeca kad su išla bila dva odjeljenja a i b po 28, 30 učenika, sad nema ništa“. 

U trebavskim selima je 30, na Vučijaku 18 prvačića. U odnosu na prošlu godina, u dobojske škole upisano je 30 đaka manje. 

„Nije to toliko alarmantno, da će doći do zatvaranja neke škole, možda će doći do preslagivanja, škole koje su devetorazredne da pređe u petorazrednu“, izjavio je Ljubiša Blagojević, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Doboj. 

Stanje je još lošije na području Teslića i Stanara, kažu u Aktivu. U Srpskoj je  čak 50 petorazrednih škola, koje su ispod minimuma od pet đaka.  

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: