СПЦ

Сутра се прославља Света Тројица или Духови: Наредна 3 дана обиљежена су црвеним словом

  • Извор: Магазин новости
  • 22.06.2024. 13:50

Празник Свете Тројице или Духова обиљежава се 50 дана након Васкрса, зато се назива и Педесетница.

Празник се слави у спомен на догађај који је описан у Новом Завјету, силазак Светог Духа на апостоле.  Носи назив Света Тројица као симбол Светог Тројства - Бога Оца, Сина Исуса Христа и Светог Духа. Према црквеним књигама, на Духове је Христос испунио обећање које је дао својим ученицима на дан Вазнесење. Тада им је поручио да са Тавора крену у Јерусалим и ту сачекају док им се не јави Дух Свети који ће их крстити, али не водом, како је крштавао Јован Крститељ, већ огњем божанским који ће им дати снагу да свим народима на њиховим језицима проповиједају Јеванђеље.

Обичаји на Духове

За сутрашњи дан се везују бројни обичаји и вјеровања. У храмовима вјерници плету вијенчиће од траве које носе кући за срећу и благостање.

Постоји и обичај за који се сматра да потиче од првих хришћана, а сматра се да је овакав начин обиљежавања празника преузет од Јевреја. Јевреји су за празник Свете Тројице украшавали куће и храмове зеленилом и цвијећем. Тако се на данашњи дан код нас подови у храмовима прекривају травом, поред зидова се прислањају липе или гране другог дрвећа, а иконе се украшавају цвијећем.

Након празника Свете Тројице, обиљежавају се Духовски уторак и Духовски понедељак.

Сва три дана су обиљежена црвеним словом, па на овај празник не би требало радити теже послове, као ни кућне послове.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Ред Рок (Р) (12+)

    ''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.