Тема дана

Сулудо политизовање доласка хеликоптера из Србије у ванредној ситуацији

  • Извор: АТВ
  • 13.08.2024. 21:36

Има БиХ хеликоптер, тражите, прво се нама обратите, не може из Србије, не може, имамо ми. И на крају, имате ђавола црног, што рекао наш народ.

Са вашим хеликоптером, господо муслимански политичари из Сарајева, можда можете да угасите шерпу која плане на шпорету у Пофалићима, али за било шта озбиљније – нити имате, нити можете. А очигледно и нећете, међутим, сада када се пожар на Зеленгори разбуктао, онда одједном Хелезови хеликоптери не могу.

Посуо се човјек пепелом па и не чуди да га његови највише прозивају по друштвеним мрежама. Да никако не би требало да се политизује долазак хеликоптера из Србије у ванредним ситуацијама као што је ова, одавно говоре из Републике Српске. Али, код муслиманских сарајевских политичара све што има предзнак српско и што долази из Србије, апсолутни је проблем и схвата се као, вјеровали или не, агресија.

Де се мало дозовите памети, ова колонијална прћија нема довољно капацитета ни за шта па ако имају комшије, нека помогну, побогу људи, да ли сте нормални више?

На крају, Савјет министара једногласно је подржао одлуку да комшије помогну, а ако је једногласно, то значи да су Зукан Хелез и Елмедин Конаковић такође рекли да може.

А протеклих неколико дана били су најгласнији противници и бусали се у прса као да су два најјача ватрогасца на свијету који могу да угасе било који пожар. Боље би им било да пробају да угасе политичке пожаре које остављају својим запаљивим изјавама којима само подривају међукомшијске односе, а оне које су запалили у свом политичком дворишту, тешко ће да угасе. 

- Ово би у свим нормалним држава у свијету, мислим на елементарне непогоде, било нешто што спаја људе. Када вам неко нуди помоћ, не постоје баријере, поготово не политичке. Нажалост, ове неодговорне баријере политичког Сарајева, су показале нефункционалност институција БиХ. Ово је јако ружна порука. Умјесто да су се захвалили Србији, која је првог дана понудила помоћ, они су, не само одбили помоћ, него на ружан начин кварили добросусједске односе. БиХ и сви њени капацитет нису довољни за овакве непогоде и требали су истог часа реаговати - рекао је Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

И док се Хелез и друга муслиманска братија која мисли као и он бусају у прса, а преко ноћи мијењају мишљење, хеликоптер из Србије стигао је у помоћ. Тешко да ико може да помогне онима који у политичком Сарајеву просипају мржњу о свему што долази или има везе са Србијом.

То је дијагноза којој ни најбољи стручњаци из области психијатрије не могу да помогну. Таква прича је потпуно суманута. 

- Дакле, све што долази из Србије није добро, не ваља. Тај наратив траје 30 година. Ово су јако лоше политике, деструктивне политике. Ова политика је показала да БиХ није држава у пуном капацитету, да није функционална. Ово нису политике, већ кривична дјела. Настале су милионске штете. Створени су велики губици за овај крај, ову привреду - нагласио је министар унутрашњих послова Републике Српске.

Једноставно, престаните да политизујете помоћ која долази од сусједних земаља. Шта је вама?

- Не мислим да постоји само морална, него и кривична одговорност. Као неко ко је данас провео осам сати у хеликоптеру гашећи пожар, видим данас господина Хелеза, који је дошао овдје, не знам како има образа да то уради. Он је главни за катастрофу која се догодила у претходна два дана. У сталном сам контакту са командантом Хеликоптерске јединица МУП-а Србије који чувају у приправности хеликоптер за гашење пожара. То је хеликоптер који је у задњих мјесец дана три пута био у Македонији. Данас су добили позив из Грчке, која је чланица НАТО-а, једино Сарајеву не одговора. ОС БиХ су дошле и помогле у пар наврата, али сам знао, на основу искуства, да то неће бити довољно. Све што се дешава од суботе је чиста одговорност оних који нису дозволили да хеликоптер Србије или било које друге земље, дође и помогне. Њима смета што су то српски пилоти и што је хеликоптер из Србије. И ми смо српски пилоти, који смо гасили пожаре у ФБиХ, радили медицинске евакуације. Ми политику остављамо са стране. Молили смо их да нас пусте, да радимо свој посао - каже Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Српске.

И онда се огласи Зукан Хелез и каже да се беспотребно одуговлачило и да се зато пожар разбуктао. То каже човјек који се данима бунио против доласка хеликоптера из Србије И који је говорио како БиХ има своје хеликоптере који могу да помогну. Што нису помогли ако има? Што нису помогли ако могу? Што нису помогли ако има довољно капацитета? Покушавао је Хелез својим понашањем да испадне јунак пред муслиманским политичким тијелом, ко фол, он не дозвољава да хеликоптер из Србије долети у БиХ, многи су га хвалили због тога, а њему било драго.

Подсјећамо да је на сједници Савјета министара гласао да хеликоптер дође па су, сходно томе, они пред којима је глумио јунака, такође преко ноћи, као и он, промјенили плочу, па му у коментарима свашта пишу.

Напримјер: Зукане, поднеси оставку, До јуче сте хвалили Зукана, а сад тражите оставку, Чему онда онолика халабука? Управо тако, чему толика халабука. А халабучио је Елмедин Конаковић. Њему је глумљење великог муслимана и борба против хеликоптера из Србије добро дошла да мало скрене пажњу са његових правих проблема, а то је да га повезују са наркокартелом. Углавном, и он је на крају гласао да дође хеликоптер из Србије па се тако, као и Хелез, посуо пепеплом, да на кажемо нечим другим. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: