Tema dana

Suludo politizovanje dolaska helikoptera iz Srbije u vanrednoj situaciji

  • Izvor: ATV
  • 13.08.2024. 21:36

Ima BiH helikopter, tražite, prvo se nama obratite, ne može iz Srbije, ne može, imamo mi. I na kraju, imate đavola crnog, što rekao naš narod.

Sa vašim helikopterom, gospodo muslimanski političari iz Sarajeva, možda možete da ugasite šerpu koja plane na šporetu u Pofalićima, ali za bilo šta ozbiljnije – niti imate, niti možete. A očigledno i nećete, međutim, sada kada se požar na Zelengori razbuktao, onda odjednom Helezovi helikopteri ne mogu.

Posuo se čovjek pepelom pa i ne čudi da ga njegovi najviše prozivaju po društvenim mrežama. Da nikako ne bi trebalo da se politizuje dolazak helikoptera iz Srbije u vanrednim situacijama kao što je ova, odavno govore iz Republike Srpske. Ali, kod muslimanskih sarajevskih političara sve što ima predznak srpsko i što dolazi iz Srbije, apsolutni je problem i shvata se kao, vjerovali ili ne, agresija.

De se malo dozovite pameti, ova kolonijalna prćija nema dovoljno kapaciteta ni za šta pa ako imaju komšije, neka pomognu, pobogu ljudi, da li ste normalni više?

Na kraju, Savjet ministara jednoglasno je podržao odluku da komšije pomognu, a ako je jednoglasno, to znači da su Zukan Helez i Еlmedin Konaković takođe rekli da može.

A proteklih nekoliko dana bili su najglasniji protivnici i busali se u prsa kao da su dva najjača vatrogasca na svijetu koji mogu da ugase bilo koji požar. Bolje bi im bilo da probaju da ugase političke požare koje ostavljaju svojim zapaljivim izjavama kojima samo podrivaju međukomšijske odnose, a one koje su zapalili u svom političkom dvorištu, teško će da ugase. 

- Ovo bi u svim normalnim država u svijetu, mislim na elementarne nepogode, bilo nešto što spaja ljude. Kada vam neko nudi pomoć, ne postoje barijere, pogotovo ne političke. Nažalost, ove neodgovorne barijere političkog Sarajeva, su pokazale nefunkcionalnost institucija BiH. Ovo je jako ružna poruka. Umjesto da su se zahvalili Srbiji, koja je prvog dana ponudila pomoć, oni su, ne samo odbili pomoć, nego na ružan način kvarili dobrosusjedske odnose. BiH i svi njeni kapacitet nisu dovoljni za ovakve nepogode i trebali su istog časa reagovati - rekao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

I dok se Helez i druga muslimanska bratija koja misli kao i on busaju u prsa, a preko noći mijenjaju mišljenje, helikopter iz Srbije stigao je u pomoć. Teško da iko može da pomogne onima koji u političkom Sarajevu prosipaju mržnju o svemu što dolazi ili ima veze sa Srbijom.

To je dijagnoza kojoj ni najbolji stručnjaci iz oblasti psihijatrije ne mogu da pomognu. Takva priča je potpuno sumanuta. 

- Dakle, sve što dolazi iz Srbije nije dobro, ne valja. Taj narativ traje 30 godina. Ovo su jako loše politike, destruktivne politike. Ova politika je pokazala da BiH nije država u punom kapacitetu, da nije funkcionalna. Ovo nisu politike, već krivična djela. Nastale su milionske štete. Stvoreni su veliki gubici za ovaj kraj, ovu privredu - naglasio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Jednostavno, prestanite da politizujete pomoć koja dolazi od susjednih zemalja. Šta je vama?

- Ne mislim da postoji samo moralna, nego i krivična odgovornost. Kao neko ko je danas proveo osam sati u helikopteru gašeći požar, vidim danas gospodina Heleza, koji je došao ovdje, ne znam kako ima obraza da to uradi. On je glavni za katastrofu koja se dogodila u prethodna dva dana. U stalnom sam kontaktu sa komandantom Helikopterske jedinica MUP-a Srbije koji čuvaju u pripravnosti helikopter za gašenje požara. To je helikopter koji je u zadnjih mjesec dana tri puta bio u Makedoniji. Danas su dobili poziv iz Grčke, koja je članica NATO-a, jedino Sarajevu ne odgovora. OS BiH su došle i pomogle u par navrata, ali sam znao, na osnovu iskustva, da to neće biti dovoljno. Sve što se dešava od subote je čista odgovornost onih koji nisu dozvolili da helikopter Srbije ili bilo koje druge zemlje, dođe i pomogne. Njima smeta što su to srpski piloti i što je helikopter iz Srbije. I mi smo srpski piloti, koji smo gasili požare u FBiH, radili medicinske evakuacije. Mi politiku ostavljamo sa strane. Molili smo ih da nas puste, da radimo svoj posao - kaže Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Srpske.

I onda se oglasi Zukan Helez i kaže da se bespotrebno odugovlačilo i da se zato požar razbuktao. To kaže čovjek koji se danima bunio protiv dolaska helikoptera iz Srbije I koji je govorio kako BiH ima svoje helikoptere koji mogu da pomognu. Što nisu pomogli ako ima? Što nisu pomogli ako mogu? Što nisu pomogli ako ima dovoljno kapaciteta? Pokušavao je Helez svojim ponašanjem da ispadne junak pred muslimanskim političkim tijelom, ko fol, on ne dozvoljava da helikopter iz Srbije doleti u BiH, mnogi su ga hvalili zbog toga, a njemu bilo drago.

Podsjećamo da je na sjednici Savjeta ministara glasao da helikopter dođe pa su, shodno tome, oni pred kojima je glumio junaka, takođe preko noći, kao i on, promjenili ploču, pa mu u komentarima svašta pišu.

Naprimjer: Zukane, podnesi ostavku, Do juče ste hvalili Zukana, a sad tražite ostavku, Čemu onda onolika halabuka? Upravo tako, čemu tolika halabuka. A halabučio je Еlmedin Konaković. Njemu je glumljenje velikog muslimana i borba protiv helikoptera iz Srbije dobro došla da malo skrene pažnju sa njegovih pravih problema, a to je da ga povezuju sa narkokartelom. Uglavnom, i on je na kraju glasao da dođe helikopter iz Srbije pa se tako, kao i Helez, posuo pepeplom, da na kažemo nečim drugim. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: