Неће ни нас заобићи

Стиже нови топлотни талас у Европу

  • 28.07.2024. 10:16

Након јужне и источне Европе, нови топлотни талас могао би се проширити и на западну Европу.

Земље у овом дијелу Европе суочиће се са кратким, али интензивним топлотним таласом.

Према прогнозама глобалних временских модела, температуре током посљедњих дана јула биће знатно изнад просјека широм јужне, а посебно западне Европе. Почетком сљедеће недјеље у Француској, Бенелуксу и на Пиринејском полуострву најављују се нормалне температуре за овај дио године.

Мароко и Алжир оборили су неколико дневних рекорда високих и ноћних ниских температура, а Шпанија и Португал су средином седмице достигле врхунац изнад 45 степени. У заједници шпанске пријестонице Мадрид (Аранхуез) температура је забиљежена око 42 степена, а 42,3 у области Сиудад Университариа, пише Севере-ветер, пише Кликс.

Наранџасто упозорење због високих температура: Ево за који период

Наранџасто упозорење због високих температура: Ево за који период

Рекордно висока температура забиљежена је у португалском Порталегреу гдје ноћне температуре нису биле ниже од 28,6 степени.

Овај временски образац ће се наставити широм јужне Европе до краја јула и прошириће се до почетка августа. Истовремено, недјељу ће пратити постепено ширење врућег времена, које ће свој врхунац достићи у Француској током прве недјеље Олимпијских игара.

Топлотни талас ће се појачати преко Шпаније и Португала у Француску, западну Њемачку и Велику Британију. Температуре ће тамо бити осам до 12 степени изнад просјека.

Послије сриједе, најтоплија ваздушна маса ће се постепено смањивати јер ће се вјероватно поново развити динамичнији временски образац у западној Европи.

Шта очекује Балкан?

Очекује се да ће се топлотни талас широм Медитерана и Балканског полуострва наставити до краја јула и продужити до почетка августа.

Прогнозиране температуре од недјеље до петка сљедеће недјеље сугеришу да ће у дијеловима Италије, јужног централног Балкана и Панонске низије температуре бити од 30 до 40 степени.

У августу се у јужном дијелу Европе не предвиђају значајније температурне промјене, па се топлотни талас може продужити до средине августа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

    ''''Црна Гуја (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Против дивљине (12+) (Р)

    '' Филм: Против дивљине (12+) (Р)