Neće ni nas zaobići

Stiže novi toplotni talas u Еvropu

  • 28.07.2024. 10:16

Nakon južne i istočne Еvrope, novi toplotni talas mogao bi se proširiti i na zapadnu Еvropu.

Zemlje u ovom dijelu Еvrope suočiće se sa kratkim, ali intenzivnim toplotnim talasom.

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature tokom posljednjih dana jula biće znatno iznad prosjeka širom južne, a posebno zapadne Еvrope. Početkom sljedeće nedjelje u Francuskoj, Beneluksu i na Pirinejskom poluostrvu najavljuju se normalne temperature za ovaj dio godine.

Maroko i Alžir oborili su nekoliko dnevnih rekorda visokih i noćnih niskih temperatura, a Španija i Portugal su sredinom sedmice dostigle vrhunac iznad 45 stepeni. U zajednici španske prijestonice Madrid (Aranhuez) temperatura je zabilježena oko 42 stepena, a 42,3 u oblasti Siudad Universitaria, piše Severe-veter, piše Kliks.

Narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura: Еvo za koji period

Narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura: Еvo za koji period

Rekordno visoka temperatura zabilježena je u portugalskom Portalegreu gdje noćne temperature nisu bile niže od 28,6 stepeni.

Ovaj vremenski obrazac će se nastaviti širom južne Еvrope do kraja jula i proširiće se do početka avgusta. Istovremeno, nedjelju će pratiti postepeno širenje vrućeg vremena, koje će svoj vrhunac dostići u Francuskoj tokom prve nedjelje Olimpijskih igara.

Toplotni talas će se pojačati preko Španije i Portugala u Francusku, zapadnu Njemačku i Veliku Britaniju. Temperature će tamo biti osam do 12 stepeni iznad prosjeka.

Poslije srijede, najtoplija vazdušna masa će se postepeno smanjivati jer će se vjerovatno ponovo razviti dinamičniji vremenski obrazac u zapadnoj Еvropi.

Šta očekuje Balkan?

Očekuje se da će se toplotni talas širom Mediterana i Balkanskog poluostrva nastaviti do kraja jula i produžiti do početka avgusta.

Prognozirane temperature od nedjelje do petka sljedeće nedjelje sugerišu da će u dijelovima Italije, južnog centralnog Balkana i Panonske nizije temperature biti od 30 do 40 stepeni.

U avgustu se u južnom dijelu Еvrope ne predviđaju značajnije temperaturne promjene, pa se toplotni talas može produžiti do sredine avgusta.

Pratite nas i putem Vibera