Вјеровање

Шта се дешава са душом онога ко је умро на велики празник

  • Извор: Агенције
  • 31.08.2024. 11:35

Вијест да је неко умро на велики светац у нашем народу често прати реченица: "Узео га Бог на дан када су врата раја отворена." Да ли је ово истина?

Свештеник Аресније за портал Жена на питање да ли је смрт на хришћански празник, нарочито на велики светац - знак да је покојник добио сигурно мјесто у царству небеском, реаговао је опаском: "Знате како кажу у нашем народу - Сачувај ме Боже, изненадне смрти”.

- Не знам одакле потиче идеја да душе упокојених на празнике или између Божића и Васкрса имају неку другачији статус од оних који оду Господу од Васкрса до Божића. Не постоји разлика у дану када се неко упокоји, једина је разлика да ли је неко припремљен за смрт или не. Најпре треба се молити за душу покојника. Па, се за душу покојника треба молити на два значајна празника - Празник Благовести, који означава почетак нашег спасења и Празник праведног Лазара, кога је Христос васкрсао, вратио у живот, после четири дана пребивања у гробу - рекао је свештеник.

Због честог уплива паганије и мистичних елемената долази до забуне код једне групе Православних хришћана, а опет са друге стране смрт, по хришћанском вјеровању, није никаква мистерија нити постоје велики разлози - управо како је рекао свештеник Аресније - Сачувај ме Боже, изненадне смрти.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    ' ''Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

  • 17:50 По свијету са Робертом Дацешином

    По свијету са Робертом Дацешином