Vjerovanje

Šta se dešava sa dušom onoga ko je umro na veliki praznik

  • Izvor: Agencije
  • 31.08.2024. 11:35

Vijest da je neko umro na veliki svetac u našem narodu često prati rečenica: "Uzeo ga Bog na dan kada su vrata raja otvorena." Da li je ovo istina?

Sveštenik Aresnije za portal Žena na pitanje da li je smrt na hrišćanski praznik, naročito na veliki svetac - znak da je pokojnik dobio sigurno mjesto u carstvu nebeskom, reagovao je opaskom: "Znate kako kažu u našem narodu - Sačuvaj me Bože, iznenadne smrti”.

- Ne znam odakle potiče ideja da duše upokojenih na praznike ili između Božića i Vaskrsa imaju neku drugačiji status od onih koji odu Gospodu od Vaskrsa do Božića. Ne postoji razlika u danu kada se neko upokoji, jedina je razlika da li je neko pripremljen za smrt ili ne. Najpre treba se moliti za dušu pokojnika. Pa, se za dušu pokojnika treba moliti na dva značajna praznika - Praznik Blagovesti, koji označava početak našeg spasenja i Praznik pravednog Lazara, koga je Hristos vaskrsao, vratio u život, posle četiri dana prebivanja u grobu - rekao je sveštenik.

Zbog čestog upliva paganije i mističnih elemenata dolazi do zabune kod jedne grupe Pravoslavnih hrišćana, a opet sa druge strane smrt, po hrišćanskom vjerovanju, nije nikakva misterija niti postoje veliki razlozi - upravo kako je rekao sveštenik Aresnije - Sačuvaj me Bože, iznenadne smrti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Film (R)

    ' ''Film (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

    ''Serija: Preko Atlantika (12+) (R)

  • 17:50 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    Po svijetu sa Robertom Dacešinom