Meteorolog objasnio

Šta označava termin ''hiljadugodišnje kiše''

  • Izvor: ATV
  • 13.09.2024. 14:14

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Milica Đorđević pojasnila je šta znači kada se kaže da nas očekuju kiše kakve nisu bile u zadnjih hiljadu godina.

Kaže, taj pojam se često koristi zato što dođe do zabune što može dovesti do širenja panika među ljudima.

Pojašnjava da se radi o terminu iz statistike.

"Očekuju se količine padavina i poplava u pojedinim dijelovima Еvrope u Njemačkoj, Austriji i Slovačkoj koje su najjače u zadnjih pet do deset godina. Inače, u statistici kada se računaju povratni periodi količine padavina što je potrebno za dalje proračune pogotovo u građevini, koriste se ti termini kada se kiše proračunaju u povratnim periodima pa se onda kaže petstogodišnji, hiljadugodišnji, stogodišnji povratni period kiše. To ne znači da kiša nije padala te količine zadnjih hiljadu godina. Na kraju krajeva, sistematska mjerenja postoje u zadnjih 120-130 godina. Mi ne znamo da li je prije hiljadu godina bilo ovakvih kiša. To je samo termin iz statistike koji zabunom, u problemima sa prevođenjem, se koristi kao da nije bilo ovakve kiše u zadnjih hiljadu godina. To nije kiša koja nije padala u zadnjih hiljadu godina nego se to samo tako zove“, kaže ona.

Komentarišući trenutne vremenske prilike, Đorđević kaže da nije prvi put da iz toplog perioda izlazimo sa obilnom kišom i naglim padom temperature.

"Hladni front je došao oko ponoći i temperature su naglo pale“, kaže meteorolog.

Kaže da nas u naredna tri dana očekuju temperature kao u novembru.

"Nevrijeme je krenulo juče u Italiji, Hrvatskoj, pojavile su se pijavice. Jesen će biti promjenljiva, neće sve vrijeme padati kiša istog intenziteta“, dodaje ona.

Kaže da će jače padavine biti u Krajini i dijelu Hercegovine i tu je došlo do naglog pada temperature.

"U noći sa subote na nedjelju očekuju nas obilnije padavine i u nedjelju. Cijeli vikend u znaku tmurnog, hladnog jesenjeg vremena“, dodaje.

Naredne sedmice biće više suvog vremena početkom sedmice, pa dva tri dana kiše pa za vikend opet padavine.

"Biće hladnije narednih sedam do deset dana. Krajem septembra i početkom oktobra možemo očekivati opet toplije vrijeme ali ne kao prethodne godine kao kada nije bilo niti hladnijih dana i kiše“, kaže Đorđević.

Napominje da još nije stigla prava jesen.

Meteorolog još podsjeća da smo imali najtoplije ljeto otkad se vrše mjerenja.

"Izmjerena su 82 tropska dana u ovoj godini, to su dani sa temperaturom iznad 30 stepeni“, kaže ona.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: