Афричка куга направила проблем

Шта ће бити са свињокољем ове године

  • Извор: АТВ
  • 09.11.2023. 09:07

Афричка куга свиња, папрене цијене, све ово довело је у питање овогодишњи свињокољ. Оно што је сигурно је да свиња од 150-200 кг неће бити, барем не домаћих.

"Вјероватно да неће бити домаћих свиња од 150-200 кг за свињокољ. Неће бити ни близу као раније, неће бити тих свиња. Људи који су планирали те свиње, то су поклали када је кренула куга. Неће бити традиционалног свињокоља. Они који то буду радили морају знати да морају мјере да ураде. Оно што све ми урадимо контрола крви на кугу, на трихинелу, одлагање отпада и слично. Све што не урадимо како треба, сутра ће нам се обити о главу", каже Слободан Петрић, узгајивач свиња из Доњег Магнојевића

На све ово грађане брине и цијена.

"Цијена свиња на почетку афричке куге и сада је иста. Ја и даље имам производљу, цијена је од 4,20 - 4,30 КМ без ПДВ-а од нас који фактуришемо. Не знам шта се дешава на црном тржишту. Имамо и даље црно тржиште без обзира на афричку кугу. Ту треба и Министарство и Инспекторат и МУП да ураде по том питању. И даље се увозе свиње на црно, кажу да су цијене 5.5 КМ. Цијена код мене је 4.20 КМ на папиру без ПДВ-а", каже Петрић.

Масна цијена товних свиња

Масна цијена товних свиња

Говорећи о афричкој куги свиња, Петрић каже да је смањен број позитивних узорака, али је то резултат смањења популације свиња. Извршено је 40-45.000 еутаназија.

"Смањен је број, али то не значи да се сутра неће поново појавити. Ми произвођачи имамо тај проблем што још увијек се не зна ништа, људи који су имали проблем са афричком кугом свиња, по рјешењу Министарства пољопривреде до 21-21. децембра немају право да убацују свиње", каже Петрић.

Чекајући правилник и маркирање свиња које треба бити урађено до 15. новембра произвођаће доводи у незгодну ситуацију.

"Имамо четири мјесеца кугу и то је нешто с чим морамо да научимо да живимо. Озбиљни произвођачи су се организовали, имамо предавања и семинаре. Министарство ради добре ствари гдје нас уче како да живимо с тим. Министарство пољопривреде и Влада Републике Српске се поставила најбоље у региону када је кренула афричка куга свиња. Да будем искрен, мало су са неким стварима закаснили. Касне са исплатама, касне са одлукама. За сваку похвалу је ова исплата што ће ићи. До сада је исплаћено пет или седам милиона КМ за штете, ево сада ће још два. Али ако знамо да су штете 20 милиона КМ, за сваку похвалу су ова два милиона, али касни се. Нису квалитетно радили исплату. Семберија је највише настрадала, али имали смо прошлу исплату гдје Семберији није исплаћено ништа", каже Петрић.

Бизаран случај: Kрали месо са сточног гробља и продавали бутове мртвих свиња?

Бизаран случај: Kрали месо са сточног гробља и продавали бутове мртвих свиња?

Он напомиње да произвођачи сматрају да треба да иде по датуму пријаве и датумом еутаназије.

"Позивам Владу да крене што прије са исплатама и одлукама. Исплаћује се млијеко редовно, можда је то најзахтјевнија производња, али ми свињогојци смо посљедњи у реду. Ми сазнамо у фебруару сљедеће године шта је за претходну".

Петрић истиче и да никакву помоћ нису имали од Бијељине.

"Нисмо имали никакву помоћ. Други град у Републици Српској, град који има буџет од 65 милиона КМ. Нама нису помогли ништа, чак су нам покушавали и одмоћи. Градска управа на челу са градоначелником. Имали смо састанке, али нисмо урадили ништа. Желим да поздравим Петровића када је било невријеме прогласио је одмах стање елементарне непогоде. Хтио је да помогне тим људима, мислим да није помогао ништа. Питање нас узгајивача свиња је било зашто није проглашено ванредно стање када је кренула афричка куга свиња. Штете од невремена су биле 2-3 милиона КМ, а од афричке куге 15-20 милиона КМ само у Семберији. Од града нисмо имали ништа. Министарство је урадило неке добре ствари, реаговали су брзо, рекао сам да касне са исплатама или информацијама, али од града никакву помоћ немамо".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.