Планинари из Српске

Српчани Миленко Драгомировић и Горан Грабовац походили Арарат

  • Извор: Агенције
  • 10.08.2024. 22:17

Група од десетак планинара из Републике Српске, међу којима су два Српчанина, Миленко Драгомировић-Максо и Горан Грабовац, упутила се 4. августа на планину Арарат, највиши врх Турске, на надморској висини од 5.137 метара.

Ради се о подручју са изузетно богатом прошлошћу и несвакидашњом природом која је вијековима привлачила бројне планинаре и авантуристе и успон на овај некадашњи вулкан у источној Турској, који се налази недалеко од границе са Јерменијом и Ираном, представља истински подвиг.

Искусни србачки планинар Миленко Драгомировић-Максо, који је и предсједник Планинарског друштва “Мотајица” Србац, каже да је поход на Арарат његова дугогодишња жеља која се коначно остварила.

Брига Марфија за грађане Српске врхунац лицемјерја

Брига Марфија за грађане Српске врхунац лицемјерја

“Планирао сам то још раније учинити са екипом из Београда, али сам се на крају одлучио да идем заједно са искусним планинарима из Теслића, Лакташа, Брода и Добоја. Упутио сам позив свом пријатељу Горану Грабовцу, који је радо прихватио да учествује с нама. Он је стигао са ходочашћа до Острога и одмах је кренуо на овај захтјеван успон”, рекао је Драгомировић.

За поход на највиши врх, Велики Арарат, вулканску купу прекривену вјечним снијегом, требало им је шест дана.

У Турску су се запутили авионом, на релацији Сарајево-Истанбул и Истанбул-Ван, а затим је услиједио трансфер до града Догубајазит у подножју Арарата и курдског села Ели одакле је кренуо поход на највиши врх, Велики Арарат, вулканску купу прекривену вјечним снијегом, за шта им је требало шест дана, пише Радиосрбац.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    ''Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм