Planinari iz Srpske

Srpčani Milenko Dragomirović i Goran Grabovac pohodili Ararat

  • Izvor: Agencije
  • 10.08.2024. 22:17

Grupa od desetak planinara iz Republike Srpske, među kojima su dva Srpčanina, Milenko Dragomirović-Makso i Goran Grabovac, uputila se 4. avgusta na planinu Ararat, najviši vrh Turske, na nadmorskoj visini od 5.137 metara.

Radi se o području sa izuzetno bogatom prošlošću i nesvakidašnjom prirodom koja je vijekovima privlačila brojne planinare i avanturiste i uspon na ovaj nekadašnji vulkan u istočnoj Turskoj, koji se nalazi nedaleko od granice sa Jermenijom i Iranom, predstavlja istinski podvig.

Iskusni srbački planinar Milenko Dragomirović-Makso, koji je i predsjednik Planinarskog društva “Motajica” Srbac, kaže da je pohod na Ararat njegova dugogodišnja želja koja se konačno ostvarila.

Briga Marfija za građane Srpske vrhunac licemjerja

Briga Marfija za građane Srpske vrhunac licemjerja

“Planirao sam to još ranije učiniti sa ekipom iz Beograda, ali sam se na kraju odlučio da idem zajedno sa iskusnim planinarima iz Teslića, Laktaša, Broda i Doboja. Uputio sam poziv svom prijatelju Goranu Grabovcu, koji je rado prihvatio da učestvuje s nama. On je stigao sa hodočašća do Ostroga i odmah je krenuo na ovaj zahtjevan uspon”, rekao je Dragomirović.

Za pohod na najviši vrh, Veliki Ararat, vulkansku kupu prekrivenu vječnim snijegom, trebalo im je šest dana.

U Tursku su se zaputili avionom, na relaciji Sarajevo-Istanbul i Istanbul-Van, a zatim je uslijedio transfer do grada Dogubajazit u podnožju Ararata i kurdskog sela Еli odakle je krenuo pohod na najviši vrh, Veliki Ararat, vulkansku kupu prekrivenu vječnim snijegom, za šta im je trebalo šest dana, piše Radiosrbac.

Pratite nas i putem Vibera