Maj 2014. godine

Spuštene ruže u Bosnu kao znak sjećanja na stradale u majskim poplavama

  • Извор: АТВ
  • 15.05.2022. 19:14

Jedanaest crvenih ruža plutalo je niz Bosnu na osmu godišnjicu poplave. Bačene su sa mosta u rijeku u znak sjećanja na 11 sugrađana stradalih u vodenoj stihiji. Doboj će ih se sjećati i raditi na tome da se slična nepogoda ne ponovi, poručuju nadležni. Maj 2014 ne mogu i neće zaboraviti.

"Prvo nažalost su žrtve koje se nisu snašle u poplavi one su stradale a posle toga odmah se sjetim prodiranja vode, pošto sam se i sam zatekao u gradu Doboju i prizori su strašni ulice kao bujične rijeke", kaže Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja. 

Voda je nosila sve pred sobom - vozila, bijelu tehniku. Hiljade domaćinstava je poplavljno, šteta procijenjana na više od 170 miliona maraka. U kuću su ušli tek pred zimu prisjeća se Gospa Jović 

"Joj nikad ga zaboraviti ne mogu, nikad, znaš kad imaš sve i na jednom nemaš ništa, ali eto bog dragi da da se preživi sve, moramo dalje nastavit", kaže Gospa Jović, Usora. 

Stan je sačuvao, ali automobil nije, priča nam Pero Gajić. Garaža u Starom gradu je bila potpuno pod vodom. 

"Najžalie  mi je auta i najžalije u garaži sam imao i veš mašinu i frižider i ormarić i dielova nekakvih, alata, ormara svega", kaže Gajić.  

Bili poplavljeni ili ne, Dobojlije ne zaboravljaju 15. maj.  Na različute načine urezao im se u sjećanje. 

- Taj osjećaj s obzirom da je prvi put da se sa tim srećemo  na ovim prosotrima taj osjećaj nemoći i bezidejnosti šta se stvarno može i treba uraditi.

- Teško mi je bilo naročito onih ljudi koji su to doživjeli koji nisu znali iz očaju ni kud ni šta i svi smo bili očajni. 

- Došla voda odjednom vidite zgrade, do onih prozora ovuda rijeka ide, strahota ne daj bože nikom samo to. 

Mnogi projekti rađeni su s ciljem da se grad zaštiti. Očišćen je potok Liješanj, postavljene betonske barijere uz magistralni put, urađena obalotuvrda na nekim dijelovima korita Bosne. 

"Grad Doboj ima u planu i čišćenje ovog gornjeg dijela potoka Liješanj od kasarne do ušća u rijeku Bosnu jer sv vode prilikom padavina  s okolnih brda slivaju se u kanal u odlaze u rijeku Bosnu mi imamo u planu da očistimo kompletan kanal od ovog rastinja", kaže Nenad Ostojić, Odjeljenje civilne zaštite Doboj. 

Iako su padavine maja 2014. okarakterisane kao stogodišnje, građani i danas strahuju. Klima se kažu promijenila, pa je uprkos do sada urađenom, moguće da se sličan scenario ponovi i za manje od stotinu godinu. Nadaju se da će se ipak prije toga naći sistemsko rješenje za zaštitu grada.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина