Maj 2014. godine

Spuštene ruže u Bosnu kao znak sjećanja na stradale u majskim poplavama

  • Izvor: ATV
  • 15.05.2022. 19:14

Jedanaest crvenih ruža plutalo je niz Bosnu na osmu godišnjicu poplave. Bačene su sa mosta u rijeku u znak sjećanja na 11 sugrađana stradalih u vodenoj stihiji. Doboj će ih se sjećati i raditi na tome da se slična nepogoda ne ponovi, poručuju nadležni. Maj 2014 ne mogu i neće zaboraviti.

"Prvo nažalost su žrtve koje se nisu snašle u poplavi one su stradale a posle toga odmah se sjetim prodiranja vode, pošto sam se i sam zatekao u gradu Doboju i prizori su strašni ulice kao bujične rijeke", kaže Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja. 

Voda je nosila sve pred sobom - vozila, bijelu tehniku. Hiljade domaćinstava je poplavljno, šteta procijenjana na više od 170 miliona maraka. U kuću su ušli tek pred zimu prisjeća se Gospa Jović 

"Joj nikad ga zaboraviti ne mogu, nikad, znaš kad imaš sve i na jednom nemaš ništa, ali eto bog dragi da da se preživi sve, moramo dalje nastavit", kaže Gospa Jović, Usora. 

Stan je sačuvao, ali automobil nije, priča nam Pero Gajić. Garaža u Starom gradu je bila potpuno pod vodom. 

"Najžalie  mi je auta i najžalije u garaži sam imao i veš mašinu i frižider i ormarić i dielova nekakvih, alata, ormara svega", kaže Gajić.  

Bili poplavljeni ili ne, Dobojlije ne zaboravljaju 15. maj.  Na različute načine urezao im se u sjećanje. 

- Taj osjećaj s obzirom da je prvi put da se sa tim srećemo  na ovim prosotrima taj osjećaj nemoći i bezidejnosti šta se stvarno može i treba uraditi.

- Teško mi je bilo naročito onih ljudi koji su to doživjeli koji nisu znali iz očaju ni kud ni šta i svi smo bili očajni. 

- Došla voda odjednom vidite zgrade, do onih prozora ovuda rijeka ide, strahota ne daj bože nikom samo to. 

Mnogi projekti rađeni su s ciljem da se grad zaštiti. Očišćen je potok Liješanj, postavljene betonske barijere uz magistralni put, urađena obalotuvrda na nekim dijelovima korita Bosne. 

"Grad Doboj ima u planu i čišćenje ovog gornjeg dijela potoka Liješanj od kasarne do ušća u rijeku Bosnu jer sv vode prilikom padavina  s okolnih brda slivaju se u kanal u odlaze u rijeku Bosnu mi imamo u planu da očistimo kompletan kanal od ovog rastinja", kaže Nenad Ostojić, Odjeljenje civilne zaštite Doboj. 

Iako su padavine maja 2014. okarakterisane kao stogodišnje, građani i danas strahuju. Klima se kažu promijenila, pa je uprkos do sada urađenom, moguće da se sličan scenario ponovi i za manje od stotinu godinu. Nadaju se da će se ipak prije toga naći sistemsko rješenje za zaštitu grada.

Tagovi:
  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program