Српска православна црква сутра обиљежава јесење, односно митровске задушнице.
Митровске задушнице обиљежавају се у суботу пред Митровдан.
Задушнице су дан кад се сјећамо наших покојника, и за њихове душе се молимо.
Отац Предраг каже да на Задушнице треба скувати жито и понијети са вином на гробље.
Ако је свештеник у гробљу треба да га позовете да очита кратак помен или можемо и ми да очитамо молитву за упокојене.
На гробље и у цркву се носи кувано жито - кољиво. Жито нас символично подсјећа на Христове ријечи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у свјетлости сунца.
Када се изађе на гроб, савјетује отац Предраг, најприје треба да се окади гроб.
"Након тога се цјелива крст па тек онда пале свијеће уз спомињање имена“, каже отац Предраг.
Осим митровских задушница, СПЦ обиљежава Задушнице још три пута годишње: зимске задушнице су у суботу, пред Месне покладе, у суботу пред Духове су љетне задушнице, михољске су у суботу пред Михољдан.
Задушнице увијек падају у суботу, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сјећамо преминулих.