Православни календар

СПЦ сутра обиљежава два свеца: Изговорите ове молитве за опроштај гријехова и здравље дјеце

  • 30.09.2024. 15:41

Први дан октобра према српском обичајном календару носи одређену симболику.

Наиме, сутра је дан Свете мученице Ариадне и Светог Евменија са Крита.

Света мученица Ариадна

Српска православна црква и вјерници сутра славе сјећање на Свету мученицу Ариадну, ранохришћанску светитељку из 2. вијека, заштитницу потлачаних и угњетаваних који ће, према легенди, сутра наћи утјеху и духовни мир. Света мученица Ариадна живјела је у 2. вијеку у доба цара Хадријана. Прича каже да је као веома млада постала робиња код неког властелина. Ипак, за разлику од осталог робља и самог господара, Ариадна је била хришћанка.

Робовласник је од ње захтијевао да принесе жртву идолима и одрекне се Бога што је она одбила након чега је бачена у тамницу и мучена.

Домаћинска атмосфера током Додикове посјете: Један од Ристиних синова изрецитовао пјесму предсједнику

Домаћинска атмосфера током Додикове посјете: Један од Ристиних синова изрецитовао пјесму предсједнику

Легенда каже да је послије дугих мука пуштена из тамнице и најурена на улицу. Ипак, након тога се властелин покајао што ју је пустио да иде, па је послао потјеру да је врати. Када је Ариадна видјела прогонитеље, помолила се Богу да је заштити. Једна велика стијена пред њом се отворила и Ариадна се сакрила у њу. Гониоце је то збунило, и ускоро је избила свађа о томе да ли да покушају да уђу у стијену или не. Избила је и борба и гониоци су се међусобно побили.

Хришћани вјерују да је након тога Ариадна отишла Богу и да га и данас моли за све унижене и немоћне да их заштити од њихових непријатеља. Зато српски народ вјерује да се сутра треба помолити за здравље дјеце и милост овој светитељки.

Молитва светитељки

“Ариадно, преблажена дјево, помози нам твојим молитвама, пред престолом Бога милоснога, а у друштву свете Богомајке, помози нам твојим молитвама.”

Свети Евменије

Осим ове светитељке, на сутрашњи дан вјерници празнују и Светог Евменија са Крита, светитеља који се прославио лијечењем и најтежих болести само снагом своје воље.

Свети Евменије епископ Гортински, на Криту још од младости је ишао за Христом, ослободивши се два тешка бремена: од бремена богатства и од бремена тијела. Првог бремена се ослободио тако што је подијелио своју имовину сиромашним, а другог, великим постом. И тако прво себе исцијели, па онда поче да другима даје исцјелење.

Тинејџерка која је усмртила мотористу: Мени су убили оца, сада сам ја убила доброг човјека

Тинејџерка која је усмртила мотористу: Мени су убили оца, сада сам ја убила доброг човјека

Молитвом је чинио чудеса многа: опаку змију умртвио, демоне изгонио, болеснике многе исцијелио и то не само у своме мјесту него и у Риму и у Тиваиди. У Тиваиди молитвом кишу испроси у Бога у вријеме суше и тамо је окончао земни живот свој и пресели се у вјечне породице Господа својега.

Помолите се за опроштај гријехова

“Постом си украсио свој живот, сиромашне завољевши, и њима раздавши све своје имање, у врлинама си засијао као сунце, тјешећи плачуће и веселећи невољне. Зато и нама испроси, молимо те, молитвама твојим, свети оче Евменије, опроштај гријехова од Господа Христа”.

Ваљало би отићи у цркву и помолити се овом светитељу, а предање каже да Свети Евменије испуњава ону највећу жељу свакоме, а то је здравље.

(Република)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:25 Страначка хроника

    ''Страначка хроника

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)