Живио у 8. вијеку

СПЦ слави Светог Лава - доноси здравље и срећу

  • Извор: Магазин новости
  • 02.03.2024. 09:47

Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају Светог Лава.

Свети Лав живио је у Италији у 8. вијеку и читав живот је посветио помоћи болеснима и сиромашним људима. Осим овога, Лав је био жестоки бранилац хришћанства који се обрачунавао са сваком врстом јереси и незнабоштва.

Иза његовог живота, најпознатија је остала прича о томе како је у једном тренутку у његов град дошао неки мађионичар и опсенар Илиодор који је својим причама заводио омладину. Лав га је ухватио, везао и заједно са њим ушао у велику ватру. Према предању, Илиодор је сав изгорио, док Лаву није било ништа јер га пламен није ни дотакао.

Земљотрес у БиХ!

Земљотрес у БиХ!

Након тога, његов култ као живот свеца постао је још већи и познатији, а нарочито су му долазили болесни које је само додиром и лијепом рјечју успијевао да излијечи.

Чуда Светог Лава наставила су се и послије његове смрти у 8. вијеку. Наиме, његове мошти су извор миомирисног мира са исцјелитељским својствима. Сахрањен је у цркви Свете мученице Лукије на Сицилији који је за живота саградио.

У Српској рођено 29 беба - чак 12 у Бањалуци

У Српској рођено 29 беба - чак 12 у Бањалуци

Свети Лав нарочито је поштован на Сицилији гдје је провео највећи дио свог живота и гдје је и данас заштитник градова Синагре, Линђија и Ромете. Славе га и католичка и православна црква.

Вјеровања

У нашем народу данашњи светац се поштује јер доноси здравље и срећу у сваки дом вјерника а, као што је ватром прочистио невјернике, пламеном односи све невоље, болести и недаће. Због тога вјеровање каже да се на данашњи дан треба нарочито чувати ватре.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Револуција 1917

    Серија: Револуција 1917

  • 21:00 Филм: Вероника је одлучила да умре (12+)

    Филм: Вероника је одлучила да умре (12+)

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм