Старозавјетни пророк

СПЦ прославља светог пророка Јелисеја: Вјерује се да жене требају провјетрити црвену одјећу

  • Извор: Телеграф
  • 27.06.2024. 07:09

Српска православна црква и вјерници данас прослављају Јелисијевдан. Свети Јелисеј био је старозавјетни пророк који је живио у деветом вијеку прије нове ере.

Библија каже да, када је Бог хтио да узме себи пророка Илију, за насљедника му је одредио Јелисеја. Илија је Јелисеју пренио Божју вољу, огрнуо га својим огртачем и измолио од Бога пророчки дар за Јелисеја.

Хришћанске приче кажу да је по чистоти и вредноћи био раван највећим свецима, а по чудесној моћи превазилазио је сваког пророка.

Раздвојио је воду у Јордану, горку воду у Јерихону учинио питком, умножио уље у посудама сиромашне удовице, другој жени васкрсао умрлог сина, са двадесет хљепчића нахранио је сто људи и још много чуда извео је на корист народа.

Вјеровање каже да се данас не ради у пољу осим сјетве проса, и зато се каже: "Јелисије просо сије, иде Вида да обиђе." Жене износе све што је црвено од одјеће или тканине да се провјетри.

Преминуо је у дубокој старости, а СПЦ га прославља 14. јуна по црквеном и 27. јуна по грегоријанском календару. Народ вјерује да је овај дан завјетни за све који пате од болести очију и данас они одлазе у цркве и манастире, гдје ноктима мало загребу зид и малтером протрљају очи.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: