Патријарх српски Порфирије

СПЦ не може да прихвати ниједан документ који се противи њеном постојању на Косову

  • Извор: СРНА
  • 26.03.2024. 13:26

Српска православна црква не може да прихвати ниједан правни или политички модел који се противи њеном осмовјековном постојању на Косову и Метохији, поручио је данас Његова светост патријарх српски Порфирије.

Говорећи на скупу "Косово и Метохија - историја и културно насљеђе" на Богословском факлутету у Београду, српски патријарх је истакао да је СПЦ једина Црква Христова на Косову и Метохији и свуда гдје се простире њена канонска јурисдикција и да о томе не може бити никакве расправе.

- На дјелу су потпуно фиктивне, имагинарне конструкције о поријеклу српских светиња - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да је међународна заједница, оличена у УН и ЕУ, дужна да обезбиједи пуно поштовање свих људских и вјерских права на Косову и Метохији.

- СПЦ нигдје не тражи "посебна права", па ни на Косову и Метохији. Осим тога, не могу се само за СПЦ на Косову и Метохији као "посебна права" третирати универзална људска и вјерска права - рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је указао да је само снага божанске, Христове љубави кроз вијекове на Косову и Метохији могла да подигне небројано више од 1.300 храмова и црквишта колико их је сада у Покрајини.

- Подсјетићемо да је блаженопочивши патријарх Павле у оно тешко и претешко вријеме, 18. јуна 1999. године, у манастиру Грачаници рекао међународним представницима: "Ми Срби овдје на Косову и Метохији смо оно што су наше светиње - рекао је патријарх.

Он је додао да је само снага божанске љубави која краси сва покољења српског народа на Косову и Метохији могла да сагради осам храмова на једом квадратном километру.

Патријарх је указао да се заштита културног насљеђа српске Цркве и народа на Косову и Метохији, непокретних и покретних сакралних добара која имају велику општецивилизацијску вриједност, не може само у том случају посматрати као "посебно право" СПЦ.

- Неспорно је да су права и слободе свештенства, монаштва и вјерног народа, као и српски православни идентитет, сакрална и остала имовина СПЦ на Косову и Метохији угрожени - рекао је он.

Подсјетивши да се навршило 25 од почетка великог страдања српског народа и Цркве на Косову и Метохији, да је 25 година од доношења Резолуције 1244 и 20 година од мартовског погрома, патријарх српски каже да за све то вријеме СПЦ, монаштво и вјерни народ на Косову и Метохији живе у условима који су цијелом свијету познати.

- Непрестано треба да говоримо о срушеним и спаљеним светињама, нашој побијеној браћи, сестрама и дјеци, отетој и узурпираној имовини, заораним гробљима, посебно о промјени идентитета светиња као што су Студеница Хвостанска, затим цркве Светог Николе у Новом Брду, Дечана, Грачанице, да не набрајам - рекао је патријарх Порфирије.

Указавши да је ово вријеме различитих видова историјског ревизионизма, али да се у случају када се жртвама и злочинцима замјене мјеста не ради о ревизионизму, те нагласио да СПЦ позива на дијалог косовско-метохијске Албанце.

Он је поновио да само снага божанске љубави која је красила и краси сва поколења српског народа на Космету могла да сагради осам храмова на једном километру квадратном.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.