Преподобномученик

СПЦ данас слави Светог Дометија

  • Извор: Агенције
  • 20.08.2024. 07:30

Празник посвећен Светом Дометију који је мученички страдао за Христа, подсјећа нас на снагу вјере, на истрајност у молитви и на Божју милост која долази онима који су спремни да се посвете духовном путу.

Преподобномученик Дометије је кроз своје испосничко подвижништво и мученичку смрт, постао светионик вјере и постојаности у Христу. Рођен у далекој Персији, у вријеме цара Константина, Дометије је био незнабожац све док му милост Божја није открила свјетлост Христове вјере. У срцу младог Дометија запалила се љубав према Христу тако снажно да је напустио све световно, примио свето крштење и замонашио се у манастиру код града Нисивије.

Ускоро је Дометије, вођен чежњом за духовним усавршавањем, напустио братство и повукао се у осаму код архимандрита Нурвела, старца који је у тиховању провео шездесет година, одбијајући да једе било шта кувано. У овој пустињи, посвећен посту, молитви и бдењу, Дометије је достигао такво духовно савршенство да је исцјељивао болеснике и помагао свима који су долазили код њега тражећи утјеху и исцјељење.

Међутим, света скромност Дометијева није остала непозната ни онима који су прогонили хришћане. Када је Јулијан Одступник сазнао за овог Божјег угодника, послао је људе да га пронађу и убију. Пронашли су га у његовој пећини, гдје су га зазидали живог заједно са двојицом његових ученика. Тако је, у мукама, Свети Дометије предао своју душу Богу 363. године, улазећи у непролазно Царство небеско, пише Религија.

Данас се молимо Светом Дометију за његову помоћ и заступништво пред Господом. Јер, као што је некада исцјељивао болесне својим молитвама, тако и данас вјерници вјерују да Свети Дометије наставља да помаже свима онима који му се са вјером обрате, носећи у срцу живи пламен вјере коју је сам тако храбро посвједочио.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.