СПЦ

Славимо Свете мученике Трофима и Теофила: Каменовани и бачени у ватру због вјере

  • Извор: Телеграф
  • 05.08.2024. 07:17

Православна црква данас слави 16 мученика, међу којима су свети Трофим, Теофил и њихови сапутници. Ови храбри вјерници су поднијели каменовање, стругање гвожђем и друге тешке патње због своје оданости вјери Христовој. Посебно се издваја свети Аполинарије, који је проповиједао на нашим просторима.

Мученици Трофим и Теофил и тринаест других

Ови мученици су пострадали у Ликији током владавине цара Диоклецијана 308. године. Одбили су да се одрекну Христа и принесу жртве идолима, због чега су подлегли тешким мукама: каменовани су, стругани оштрим гвожђем, пребили су им кољена и на крају, измучене и готово мртве, бацили их у ватру. Према вјеровању чудо је што нису изгорјели на ломачи. Након што је ватра угашена, мучитељи су их мачем погубили.

Свештеномученик Аполинарије

Аполинарије, ученик апостола Петра из Антиохије, био је посвећен проповиједању вјере. Свети Петар га је именовао за епископа у Равени, Италија. Аполинарије је, према предању, исцијелио сина војника Иринеја од сљепила, што је довело до обраћења цијеле породице. Вјерује се и да је исцијелио жену војног начелника равенског, чиме је и његову породицу преобратио. Живио је у том дому дванаест година, ширећи хришћанство и крштавајући невјерне. Због своје вјере био је мучен више пута, а касније је био протиран у Илирик (Балкан).

Током путовања, његова лађа је потонула, али се Аполинарије са неколико пратилаца спасио. Наставио је да проповиједа по Балкану све док није био протјеран назад у Италију. Цар Веспазијан се бојао да убије Аполинарија због страха од божанске одмазде, али су га незнабошци, мимо царске наредбе, убили ножевима. Његове мошти почивају у цркви посвећеној њему у Равени.

Молитва

Мученици Твоји, Господе, у свом страдању примили су непропадљиви вијенац од Тебе, Бога нашега, јер су кроз Твоју помоћ побиједили мучитеље и срушили дрскост демона: Њиховим молитвама спаси наше душе. Амин.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.