SPC

Slavimo Svete mučenike Trofima i Teofila: Kamenovani i bačeni u vatru zbog vjere

  • Izvor: Telegraf
  • 05.08.2024. 07:17

Pravoslavna crkva danas slavi 16 mučenika, među kojima su sveti Trofim, Teofil i njihovi saputnici. Ovi hrabri vjernici su podnijeli kamenovanje, struganje gvožđem i druge teške patnje zbog svoje odanosti vjeri Hristovoj. Posebno se izdvaja sveti Apolinarije, koji je propovijedao na našim prostorima.

Mučenici Trofim i Teofil i trinaest drugih

Ovi mučenici su postradali u Likiji tokom vladavine cara Dioklecijana 308. godine. Odbili su da se odreknu Hrista i prinesu žrtve idolima, zbog čega su podlegli teškim mukama: kamenovani su, strugani oštrim gvožđem, prebili su im koljena i na kraju, izmučene i gotovo mrtve, bacili ih u vatru. Prema vjerovanju čudo je što nisu izgorjeli na lomači. Nakon što je vatra ugašena, mučitelji su ih mačem pogubili.

Sveštenomučenik Apolinarije

Apolinarije, učenik apostola Petra iz Antiohije, bio je posvećen propovijedanju vjere. Sveti Petar ga je imenovao za episkopa u Raveni, Italija. Apolinarije je, prema predanju, iscijelio sina vojnika Irineja od sljepila, što je dovelo do obraćenja cijele porodice. Vjeruje se i da je iscijelio ženu vojnog načelnika ravenskog, čime je i njegovu porodicu preobratio. Živio je u tom domu dvanaest godina, šireći hrišćanstvo i krštavajući nevjerne. Zbog svoje vjere bio je mučen više puta, a kasnije je bio protiran u Ilirik (Balkan).

Tokom putovanja, njegova lađa je potonula, ali se Apolinarije sa nekoliko pratilaca spasio. Nastavio je da propovijeda po Balkanu sve dok nije bio protjeran nazad u Italiju. Car Vespazijan se bojao da ubije Apolinarija zbog straha od božanske odmazde, ali su ga neznabošci, mimo carske naredbe, ubili noževima. Njegove mošti počivaju u crkvi posvećenoj njemu u Raveni.

Molitva

Mučenici Tvoji, Gospode, u svom stradanju primili su nepropadljivi vijenac od Tebe, Boga našega, jer su kroz Tvoju pomoć pobijedili mučitelje i srušili drskost demona: Njihovim molitvama spasi naše duše. Amin.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.