Отворено писмо

Шкипина предложио мјере ОЦ ''Јахорина'' како би ова планина била доступна Палама и Паљанима

  • 22.08.2024. 16:45

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина упутио је отворено писмо менаџменту Олимпијског центра "Јахорина" са циљем да укаже на виталне потребе локалне заједнице Пале и да их позове да се активније укључе у развој ове општине чији значајан дио заузима олимпијска планина Јахорина.

Отворено писмо посланика Шкипине упућено менаџменту ОЦ "Јахорина" преносимо у потпуности:

"Обраћам вам се са циљем да укажем на виталне потребе локалне заједнице Пале и да вас позовем да се активније укључите у развој наше општине чији значајан дио заузима олимпијска планина Јахорина.

Иако је и до сада учињено доста, незадовољство једног дијела грађана радом ОЦ "Јахорина" на које наилазим даје ми повод, као народном посланику који заступа интересе Паљана, да вас позовем да покажете већу друштвену одговорност према овој локалној заједници. Грађани Пала треба да знају и виде како рад ОЦ "Јахорина" доприноси развоју општине.

Првенствено очекујем да покажете већу друштвену одговорност тако што ћете свој рад учинити транспарентнијим. Предлажем да отворите своја врата за грађане Пала и редовно их информишете о стању, плановима и пројектима ОЦ "Јахорина" и њиховом утицају на добробит локалног становништва.

Треба имати на уму да је пракса свих успјешних компанија да дио својих прихода одвоји за друштвено одговорне пројекте за бољи живот у локалној заједници, па сходно томе сматрам да би и ОЦ "Јахорина" требало да пружи одређене повластице грађанима Пала.

Не смијемо заборавити да је Јахорина територијално дио општине Пале, те је не можемо посматрати као издвојен сегмент. Имајући ово у виду, сматрам да општина Пале мора бити укључена у све битније одлуке, пројекте и процесе који се одвијају на Јахорини.

Дио наших грађана мисли да ОЦ "Јахорина" служи само појединцима. Са овим се не бих сложио јер знам да се Јахорина гради, развија и да је један од битнијих покретача привредног развоја Пала и регије, али сматрам да је ваш задатак да тај дио наших суграђана, који не виде да имају користи од Јахорине, разувјерите дјелима. Покажите нам шта сте урадили и шта можете одмах урадити да се ова ситуација промијени.

Грађани Пала се оправдано жале на то да на свега 18 километара од куће не могу скијати и шетати на својој планини будући да су цијене на Јахорини високе као да бораве у највећим свјетским метрополама, због чега нисам у позицији да вас подржим све док нас не увјерите да има простора за другачији однос према локалном становништву.

Ако ситуација остане иста, будите сигурни да ћу најгласније критиковати ваш рад и захтијевати да преузмете одговорност. Никакве припадности и везе – ни националне, ни страначке, ни пријатељске – неће ме спријечити да укажем на постојећу ситуацију и да тражим промјене.

Због наведеног тражим да размотрите сљедеће мјере које је, према мом увјерењу, могуће одмах спровести:

- Смањење цијене паркинга на Јахорини за грађане Пала и дневне карте за скијање за 50 одсто, што би становницима наше локалне заједнице омогућило већи приступ Јахорини, јер како сада ствари стоје, то им финансијске могућности не дозвољавају.

- Цијене са попустом на одређене услуге путем повлашћених картица за локално становништво, такође су пракса у многим туристичким центрима, у којима понуда није примјерена домаћим потрошачима него само туристима па предлажем да сличне иницијативе покренете код локалних хотелијера и угоститеља, како би и наши суграђани уживали на планини.

- Запослите Паљане и повећајте им зараде, како би остали у својој општини, умјесто што одлазе у Хрватску, Црну Гору и даље у свијет. Потребно је да локално становништво, које је заинтересовано за рад на овој планини, има предност приликом запошљавања и да им се обезбиједе већа примања, као и стипендије и обуке у најпознатијим туристичким центрима, јер је то инвестирање у наше људе и будућност Пала, а корист од тога ће имати и ОЦ "Јахорина".

- Такође, потребно је отворити туристички инфо-центар у Палама и изградити просторију за дјецу са Пала за одржавање наставе у природи, те омогућити повезивање Јахорине са Ски-центром "Равна планина".

- Подржите пласман домаћих пољопривредних производа са подручја Пала и Сарајевско-романијске регије у хотелским и угоститељским објектима на Јахорини, а не да се у њима нуди храна или вода из увоза. Отварање пијаце на Јахорини би значајно охрабрило локалне пољопривредне произвођаче и допринијело аутентичности Јахорине која је, као и цјелокупна ова регија, позната по квалитетним домаћим производима.

- Неопходно је да се заштити природа, посебно ријеке на овој планинској љепотици, а не да се од Јахорине сутра прави депонија отпада и смећа, као и да се појача електроенергетска инфраструктура.

- Као предузеће Владе Републике Српске, активније се укључите у подршку спортским клубовима који дјелују на Палама и који су током своје историје изњедрили бројна велика имена, поготово у зимским спортовима. Посебно је потребна подршка смучарским клубовима са Пала којима би требало обезбиједити повољније услове за тренинг у одређеним терминима, јер у овој локалној заједници живи велики број талентоване дјеце, будућих спортиста и шампиона.

- Информишите детаљно јавност о статусу пројекта гондоле Пале‒Јахорина и шта ће њена изградња значити за Паљане и Пале, које би завршетком овог пројекта требало да постану прави уређени туристички центар са свим садржајима, укључујући и културне и музичке, а који су сада углавном доступни само на Јахорини.

- Био сам свједок важних разговора о капиталном пројекту гондоле, али је добро да грађане обавијестите о плану и динамици радова, јер недостатак тачних и објективних информација отвара простор да појединци шире неистине и критиком оваквих пројеката прикупљају јефтине политичке поене.

- Пропишите правила понашања на Јахорини, јер је обавеза менаџмента ОЦ "Јахорина", као и угоститеља и власника објеката на Требевићу да забране обављање вјерских обреда на падинама ове двије планине, будући да су вјерски обреди интимни чин, који би требало да се обавља у вјерским објектима или у властитим домовима.

- Сматрам да су критике грађана у вези са овим на мјесту. Увијек ћемо поштовати другачије, али морамо поштовати и чувати и себе и своје.

На крају, желим да изразим захвалност Олимпијском центру на досадашњем доприносу развоју Јахорине и Пала, који се не може оповргнути. Управо због тога је важно да сви грађани Пала осјете Јахорину као своју планину која је сада, према увјерењу многих, отуђена и дјелује као самостална локална заједница, што није добро ни за руководство ОЦ-а, ни за општинску власт, а понајмање за наше суграђане.

Вјерујем да ће ови приједлози бити размотрени, а њихова реализација учинити да Јахорина буде и остане наша омиљена дестинација."


Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.