Otvoreno pismo

Škipina predložio mjere OC ''Jahorina'' kako bi ova planina bila dostupna Palama i Paljanima

  • 22.08.2024. 16:45

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina uputio je otvoreno pismo menadžmentu Olimpijskog centra "Jahorina" sa ciljem da ukaže na vitalne potrebe lokalne zajednice Pale i da ih pozove da se aktivnije uključe u razvoj ove opštine čiji značajan dio zauzima olimpijska planina Jahorina.

Otvoreno pismo poslanika Škipine upućeno menadžmentu OC "Jahorina" prenosimo u potpunosti:

"Obraćam vam se sa ciljem da ukažem na vitalne potrebe lokalne zajednice Pale i da vas pozovem da se aktivnije uključite u razvoj naše opštine čiji značajan dio zauzima olimpijska planina Jahorina.

Iako je i do sada učinjeno dosta, nezadovoljstvo jednog dijela građana radom OC "Jahorina" na koje nailazim daje mi povod, kao narodnom poslaniku koji zastupa interese Paljana, da vas pozovem da pokažete veću društvenu odgovornost prema ovoj lokalnoj zajednici. Građani Pala treba da znaju i vide kako rad OC "Jahorina" doprinosi razvoju opštine.

Prvenstveno očekujem da pokažete veću društvenu odgovornost tako što ćete svoj rad učiniti transparentnijim. Predlažem da otvorite svoja vrata za građane Pala i redovno ih informišete o stanju, planovima i projektima OC "Jahorina" i njihovom uticaju na dobrobit lokalnog stanovništva.

Treba imati na umu da je praksa svih uspješnih kompanija da dio svojih prihoda odvoji za društveno odgovorne projekte za bolji život u lokalnoj zajednici, pa shodno tome smatram da bi i OC "Jahorina" trebalo da pruži određene povlastice građanima Pala.

Ne smijemo zaboraviti da je Jahorina teritorijalno dio opštine Pale, te je ne možemo posmatrati kao izdvojen segment. Imajući ovo u vidu, smatram da opština Pale mora biti uključena u sve bitnije odluke, projekte i procese koji se odvijaju na Jahorini.

Dio naših građana misli da OC "Jahorina" služi samo pojedincima. Sa ovim se ne bih složio jer znam da se Jahorina gradi, razvija i da je jedan od bitnijih pokretača privrednog razvoja Pala i regije, ali smatram da je vaš zadatak da taj dio naših sugrađana, koji ne vide da imaju koristi od Jahorine, razuvjerite djelima. Pokažite nam šta ste uradili i šta možete odmah uraditi da se ova situacija promijeni.

Građani Pala se opravdano žale na to da na svega 18 kilometara od kuće ne mogu skijati i šetati na svojoj planini budući da su cijene na Jahorini visoke kao da borave u najvećim svjetskim metropolama, zbog čega nisam u poziciji da vas podržim sve dok nas ne uvjerite da ima prostora za drugačiji odnos prema lokalnom stanovništvu.

Ako situacija ostane ista, budite sigurni da ću najglasnije kritikovati vaš rad i zahtijevati da preuzmete odgovornost. Nikakve pripadnosti i veze – ni nacionalne, ni stranačke, ni prijateljske – neće me spriječiti da ukažem na postojeću situaciju i da tražim promjene.

Zbog navedenog tražim da razmotrite sljedeće mjere koje je, prema mom uvjerenju, moguće odmah sprovesti:

- Smanjenje cijene parkinga na Jahorini za građane Pala i dnevne karte za skijanje za 50 odsto, što bi stanovnicima naše lokalne zajednice omogućilo veći pristup Jahorini, jer kako sada stvari stoje, to im finansijske mogućnosti ne dozvoljavaju.

- Cijene sa popustom na određene usluge putem povlašćenih kartica za lokalno stanovništvo, takođe su praksa u mnogim turističkim centrima, u kojima ponuda nije primjerena domaćim potrošačima nego samo turistima pa predlažem da slične inicijative pokrenete kod lokalnih hotelijera i ugostitelja, kako bi i naši sugrađani uživali na planini.

- Zaposlite Paljane i povećajte im zarade, kako bi ostali u svojoj opštini, umjesto što odlaze u Hrvatsku, Crnu Goru i dalje u svijet. Potrebno je da lokalno stanovništvo, koje je zainteresovano za rad na ovoj planini, ima prednost prilikom zapošljavanja i da im se obezbijede veća primanja, kao i stipendije i obuke u najpoznatijim turističkim centrima, jer je to investiranje u naše ljude i budućnost Pala, a korist od toga će imati i OC "Jahorina".

- Takođe, potrebno je otvoriti turistički info-centar u Palama i izgraditi prostoriju za djecu sa Pala za održavanje nastave u prirodi, te omogućiti povezivanje Jahorine sa Ski-centrom "Ravna planina".

- Podržite plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda sa područja Pala i Sarajevsko-romanijske regije u hotelskim i ugostiteljskim objektima na Jahorini, a ne da se u njima nudi hrana ili voda iz uvoza. Otvaranje pijace na Jahorini bi značajno ohrabrilo lokalne poljoprivredne proizvođače i doprinijelo autentičnosti Jahorine koja je, kao i cjelokupna ova regija, poznata po kvalitetnim domaćim proizvodima.

- Neophodno je da se zaštiti priroda, posebno rijeke na ovoj planinskoj ljepotici, a ne da se od Jahorine sutra pravi deponija otpada i smeća, kao i da se pojača elektroenergetska infrastruktura.

- Kao preduzeće Vlade Republike Srpske, aktivnije se uključite u podršku sportskim klubovima koji djeluju na Palama i koji su tokom svoje istorije iznjedrili brojna velika imena, pogotovo u zimskim sportovima. Posebno je potrebna podrška smučarskim klubovima sa Pala kojima bi trebalo obezbijediti povoljnije uslove za trening u određenim terminima, jer u ovoj lokalnoj zajednici živi veliki broj talentovane djece, budućih sportista i šampiona.

- Informišite detaljno javnost o statusu projekta gondole Pale‒Jahorina i šta će njena izgradnja značiti za Paljane i Pale, koje bi završetkom ovog projekta trebalo da postanu pravi uređeni turistički centar sa svim sadržajima, uključujući i kulturne i muzičke, a koji su sada uglavnom dostupni samo na Jahorini.

- Bio sam svjedok važnih razgovora o kapitalnom projektu gondole, ali je dobro da građane obavijestite o planu i dinamici radova, jer nedostatak tačnih i objektivnih informacija otvara prostor da pojedinci šire neistine i kritikom ovakvih projekata prikupljaju jeftine političke poene.

- Propišite pravila ponašanja na Jahorini, jer je obaveza menadžmenta OC "Jahorina", kao i ugostitelja i vlasnika objekata na Trebeviću da zabrane obavljanje vjerskih obreda na padinama ove dvije planine, budući da su vjerski obredi intimni čin, koji bi trebalo da se obavlja u vjerskim objektima ili u vlastitim domovima.

- Smatram da su kritike građana u vezi sa ovim na mjestu. Uvijek ćemo poštovati drugačije, ali moramo poštovati i čuvati i sebe i svoje.

Na kraju, želim da izrazim zahvalnost Olimpijskom centru na dosadašnjem doprinosu razvoju Jahorine i Pala, koji se ne može opovrgnuti. Upravo zbog toga je važno da svi građani Pala osjete Jahorinu kao svoju planinu koja je sada, prema uvjerenju mnogih, otuđena i djeluje kao samostalna lokalna zajednica, što nije dobro ni za rukovodstvo OC-a, ni za opštinsku vlast, a ponajmanje za naše sugrađane.

Vjerujem da će ovi prijedlozi biti razmotreni, a njihova realizacija učiniti da Jahorina bude i ostane naša omiljena destinacija."


Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.