Усташе на Божић извршиле покољ

Сјећање на стравичан злочин у мјесту Придворица: Нико није преживио!

  • Извор: АТВ
  • 28.06.2024. 19:44

"Ово је једно од ријетких стратишта гдје није преживио нико. Ја због тога злочина никада нисам имала дједа, бабу, тетку јер су овдје убијене моје четири тетке, моја два стрица. Дакле ја, мој отац, моја фамилија никада никога нисмо имали од очеве породице због овога злочина".

Мјесто злочина је село Придворица код Гацка. На Божић 1942. усташе су побиле све становнике овог села, њих више од 180. Преживјели су само они који пиком срећом нису били у селу. Потомци памте.

"Један од преживјела четири човјека је и мој дјед Миленко Гојковић, он је преживио зато што није био овдје него у Сарајеву. У Придворици је настрадало преко 180 људи", каже Србо Гојковић.

"Очигледно се овдје радило о геноцидној намјери. О намјери да се убије ген да се убије род али ето остало је", прича Драгана Вукићевић Аџић, потомак.

Придворица је ископница причају они старији. Срби из овог села су прво заклани па онда запаљени у три објекта. Истина је изашла на видјело.

"Наручилац је био Анте Павелић а извршиоци су били комшије муслимани и Хрвати. Командант који је водио то све био је Бајрам Бановац", прича Мирко Зиројевић.

Годинама се Придворица дизала из пепела. Данас је ово свето мјесто које краси манастир.

Иако су Придворица и овај манастир од Гацка удаљени пуних сат времена вожње овдје су богослужења стална, а вјерника је све више. У Придворицу највише долазе Гачани.

Гачани и остали Херцеговци су помагали и градили. Коначно су задовољни.

"Ово стратиште је светиња Гацка и нас Гачана и жалосно је што се ово није прије десило, ми смо бадњаке запалили први пут послије 76 година. Богу хвала и народу и људима ево видите шта смо направили", каже Мирослав Вуковић Хрго.

"Све генерације су овдје долазиле и радиле помагали. Ко год овдје дође од Гачана осјећа се посебно. Од ове године и споменик се ради , планира се урадити и чесма", рекао је Саша Пантић.

Данас је овај манастир прославио крсну славу, Видовдан. Сјатио се народ из цијеле регије.

 "Људи врло радо долазе зато што осјећају да је ово светиња и ово је тачка која спаја људе из Сарајева, Калиновика и доње Херцеговине", каже Велимир Ковач, свештеник.

Обнова храма у Придворици је почела 2006. и завршена за три године. Већ десетак година овдје је манастир, метох манастира Завала.

Пратите нас и путем Вибера