Ustaše na Božić izvršile pokolj

Sjećanje na stravičan zločin u mjestu Pridvorica: Niko nije preživio!

  • Izvor: ATV
  • 28.06.2024. 19:44

"Ovo je jedno od rijetkih stratišta gdje nije preživio niko. Ja zbog toga zločina nikada nisam imala djeda, babu, tetku jer su ovdje ubijene moje četiri tetke, moja dva strica. Dakle ja, moj otac, moja familija nikada nikoga nismo imali od očeve porodice zbog ovoga zločina".

Mjesto zločina je selo Pridvorica kod Gacka. Na Božić 1942. ustaše su pobile sve stanovnike ovog sela, njih više od 180. Preživjeli su samo oni koji pikom srećom nisu bili u selu. Potomci pamte.

"Jedan od preživjela četiri čovjeka je i moj djed Milenko Gojković, on je preživio zato što nije bio ovdje nego u Sarajevu. U Pridvorici je nastradalo preko 180 ljudi", kaže Srbo Gojković.

"Očigledno se ovdje radilo o genocidnoj namjeri. O namjeri da se ubije gen da se ubije rod ali eto ostalo je", priča Dragana Vukićević Adžić, potomak.

Pridvorica je iskopnica pričaju oni stariji. Srbi iz ovog sela su prvo zaklani pa onda zapaljeni u tri objekta. Istina je izašla na vidjelo.

"Naručilac je bio Ante Pavelić a izvršioci su bili komšije muslimani i Hrvati. Komandant koji je vodio to sve bio je Bajram Banovac", priča Mirko Zirojević.

Godinama se Pridvorica dizala iz pepela. Danas je ovo sveto mjesto koje krasi manastir.

Iako su Pridvorica i ovaj manastir od Gacka udaljeni punih sat vremena vožnje ovdje su bogosluženja stalna, a vjernika je sve više. U Pridvoricu najviše dolaze Gačani.

Gačani i ostali Hercegovci su pomagali i gradili. Konačno su zadovoljni.

"Ovo stratište je svetinja Gacka i nas Gačana i žalosno je što se ovo nije prije desilo, mi smo badnjake zapalili prvi put poslije 76 godina. Bogu hvala i narodu i ljudima evo vidite šta smo napravili", kaže Miroslav Vuković Hrgo.

"Sve generacije su ovdje dolazile i radile pomagali. Ko god ovdje dođe od Gačana osjeća se posebno. Od ove godine i spomenik se radi , planira se uraditi i česma", rekao je Saša Pantić.

Danas je ovaj manastir proslavio krsnu slavu, Vidovdan. Sjatio se narod iz cijele regije.

 "Ljudi vrlo rado dolaze zato što osjećaju da je ovo svetinja i ovo je tačka koja spaja ljude iz Sarajeva, Kalinovika i donje Hercegovine", kaže Velimir Kovač, sveštenik.

Obnova hrama u Pridvorici je počela 2006. i završena za tri godine. Već desetak godina ovdje je manastir, metoh manastira Zavala.

Pratite nas i putem Vibera