Први пут активиран у случају нестанка Данке Илић

Систем ''Пронађи ме'' требао би бити активиран до краја године у Српској

  • Извор: АТВ
  • 27.05.2024. 19:32

Систем "Пронађи ме" за обавјештавање јавности у случају нестанка малољетника до краја године требао би бити активиран и у Српској.

Важно је да се у овај проблем укључе све институције, али и појединци. МУП Српске, превентивно, посебну пажњу посвећује малољетничкој деликвенцији, вршњачком насиљу и дјеци, истиче ресорни министар. 

"Овдје се ради, заправо, унаприједимо било какав облик нестанка дјетета и када јесте и када није криивчно дјело, али са аспекта да снага МУП-а буде појачана таквом врстом информација, активношћу да практично исте секунде укључимо и сву друштвену заједницу, комплетно наше друштво и све једног грађанина", каже Синиша Каран, министар унутрашњих послова Српске.

За покретање система важно је да полиција зна да је дијете у животној опасности. По први пут систем "Пронађи ме" у Србији је активиран у случају нестанка Данке Илић. 

 "Постоје одређени критеријуми уколико је дијете, рецимо, млађе од седам година, систем ће се покренути, то је био случја са нашом дјевојчицом Данком Илић 26. марта ове године, затим уколико је дијете са неким обликом инвалидитета, нпр. тада се систем покрене, уколико се поуздано зна да је дијете жртва отмице или трговине људима-систем ће се покренути", каже Игор Јурић, директор Центра за несталу и злостављану дјецу.

Овај систем постоји у 22 земље Европе. Представници МУП-а Србије кажу да Српској желе да уведе систем "Пронађи ме", али да га што мање користи. 

"Спремни смо да га подијелимо заједно са вама и надамо се да ћемо у будућности, можда имати један интегрисани систем који ће покривати наше двије земље", рекао је Милан Андрић, представник МУП Србије.

Република Српска ће, поред Србије, прва имати систем "Пронађи ме", а Србија је позвала и друге земље, као и институције у региону да слиједе њихов примјер и уведу овај систем. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.