Prvi put aktiviran u slučaju nestanka Danke Ilić

Sistem ''Pronađi me'' trebao bi biti aktiviran do kraja godine u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 27.05.2024. 19:32

Sistem "Pronađi me" za obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnika do kraja godine trebao bi biti aktiviran i u Srpskoj.

Važno je da se u ovaj problem uključe sve institucije, ali i pojedinci. MUP Srpske, preventivno, posebnu pažnju posvećuje maloljetničkoj delikvenciji, vršnjačkom nasilju i djeci, ističe resorni ministar. 

"Ovdje se radi, zapravo, unaprijedimo bilo kakav oblik nestanka djeteta i kada jeste i kada nije kriivčno djelo, ali sa aspekta da snaga MUP-a bude pojačana takvom vrstom informacija, aktivnošću da praktično iste sekunde uključimo i svu društvenu zajednicu, kompletno naše društvo i sve jednog građanina", kaže Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Za pokretanje sistema važno je da policija zna da je dijete u životnoj opasnosti. Po prvi put sistem "Pronađi me" u Srbiji je aktiviran u slučaju nestanka Danke Ilić. 

 "Postoje određeni kriterijumi ukoliko je dijete, recimo, mlađe od sedam godina, sistem će se pokrenuti, to je bio slučja sa našom djevojčicom Dankom Ilić 26. marta ove godine, zatim ukoliko je dijete sa nekim oblikom invaliditeta, npr. tada se sistem pokrene, ukoliko se pouzdano zna da je dijete žrtva otmice ili trgovine ljudima-sistem će se pokrenuti", kaže Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Ovaj sistem postoji u 22 zemlje Еvrope. Predstavnici MUP-a Srbije kažu da Srpskoj žele da uvede sistem "Pronađi me", ali da ga što manje koristi. 

"Spremni smo da ga podijelimo zajedno sa vama i nadamo se da ćemo u budućnosti, možda imati jedan integrisani sistem koji će pokrivati naše dvije zemlje", rekao je Milan Andrić, predstavnik MUP Srbije.

Republika Srpska će, pored Srbije, prva imati sistem "Pronađi me", a Srbija je pozvala i druge zemlje, kao i institucije u regionu da slijede njihov primjer i uvedu ovaj sistem. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    ''Narod priča (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.