Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić osudio zloupotrebu djece: Nadležnost Ministarstva je obavljenje vanrednog stručnog nadzora

  • Извор: АТВ
  • 29.01.2022. 13:55

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić je osudio bilo kakvu zlopotrebu djece i bilo kakvo ponašanje koje se dovodi u vezi sa slučajem obljube sa djeteta u Domu za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci.

"Ono što je važno da smo mi zatražili zvaničnu informaciju od Doma rada Vranješević i na bazi te informacije ćemo u skladu sa zakonom o socijalnoj zaštiti postupati", rekao je Šeranić u izjavi za ATV.

On je rekao da je nadležnost Ministarstva obavljenje vanrednog stručnog nadzora po tom pitanju.

"Svakako da su istražne radnje koje obavljaju tužilaštvo i policija stvari samog postupka. On što je važno da se svi koji se dovode u vezu sa ovim slučajem, bilo da se radi o pojedincu ili ako istraga možda utvrdi da se radi o još nekim licima, oštro kazne", rekao je Šeranić. 

Napomenuo je da Ministarstvo, ali i mediji treba da se potrude da zaštite integritet maloljetnog lica u ovom slučaju.

"Radi se o izuzetno osjetljivoj tematici, tako da se nadam da će se u okviru same istrage uraditi sve ono što je potrebno kako bi se oni navodi koji postoje ispitali i počinioci kaznili", jasan je Šeranić.

Upitan da kaže koje mehanizme inače Ministrstvo koristi pri kontroli rada javnih ustanova kako bi se preduprijedili ovi slučajevi, Šeranić je naveo nekoliko mehanizama.

"Mi imamo redovne stručne nadzore kada govorimo o ovom pitanju i imamo vanredne stručene nadzore u okviru pojave pojedinih slučajeva i na bazi zvaničnih informacija svakako reagujemo i možemo da uputimo jedan tim koji razmatra to sa organizacionog aspekta kako i na koji način se ponaša prema štićenicima", rekao je Šeranić dodajući da je to je u skladu sa zakonom o socijalnoj zaštiti i na onovu toga ministar izdaje adekvatno rješenje i prati se dalja realizacija određenih aktivnosti u smislu da se popravi situacija u pojedinoj ustanovi.

"Ustanova ukoliko primijeti ili ima saznanja o bilo čemu mora adekvatno da obavijesti policiju kako što je bilo u ovom slučaju, ali i u bilo kojem slučaju koji se  može odnositi i na dom za starija lica, nemojmo zaboraviti, ali pogotovo i na ove ustanove koje se bave zbrinjavanjem djece", rekao je ministar.

Istakao je da je adekvatna  komunikacija između svih ustanova socijalne zaštite i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Naveo je da se kontrolišu aktivnosti i način njihovog rada, i da imaju posjete stručnih timova prema ustanovama i da su te ustanove uključene u okviru redovnih projekata ministarstva.

Podsjećamo, banjalučka policija uhapsila je juče lice inicijala A.K. iz Banjaluke, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina.



Тагови:
  • 23:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 23:05 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм