Фармацеутски хемичар са Универзитета у Фрајбургу Михаел Милер упозорава на забрињавајуће нивое трифлуороцтене киселине (ТФА) у винима.
Док су старија вина, све до 1970-их, била чиста, од 1980-их ниво ТФА расте, а од 2010. биљежи се нагли скок. Његов закључак је алармантан.
"Нова вина садрже изузетно високе нивое ТФА, што нисмо предвидјели", каже Милер.
У појединачним узорцима забиљежене су концентрације до 300 микрограма по литру, што је десет пута више у року од 15 година. За Милера је ствар јасна: "Имаћемо проблеме. Питање је само када и у ком обиму."
ТФА је безбојна со трифлуороцтене киселине и припада групи ПФАС, која обухвата више од 10.000 синтетичких хемикалија које се налазе у бројним свакодневним производима: тигањима, одјећи за боравак на отвореном, амбалажи за брзу храну, пестицидима, па чак и лијековима.
Када доспију у животну средину, ПФАС се тешко или готово никако не разграђују. Зато се називају и "вјечним хемикалијама".
"Сваки килограм ТФА који испустимо трајно повећава оптерећење животне средине. Разградња се не очекује", упозорава Милер.