Poreska uprava Srpske

Rok za prvu ratu poreza na nepokretnosti do kraja juna

  • 27.06.2018. 20:24

Prinudnu naplatu mogu da očekuju svi poreski obveznici koji svoja dugovanja prema Poreskoj upravi Srpske ne izmire na vrijeme. Blokada računa, pljenidba pokretne imovine i upis hipoteke na nepokretnu imovinu – krajnje su mjere naplate dugova, poručuju iz Poreske. Rok za izmirenje prve rate poreza na nepokretnosti Republike Srpske ističe krajem mjeseca.

“S tim u vezi naglašavam da će svim vlasnicima nepokretnosti u Srpskoj koji nisu platili dospjele obaveze po osnovu poreza na nepokretnosti iznosi biti uvećani za troškove postupka prinudne naplate i kamate. Pored toga Poreska uprava RS poziva i sve one koji do sada nisu prijavili svoju nepokretnu imovinu da to urade odmah, jer će neprijavljene nepokretnosti koje identifikujemo biti prijavljene po službenoj dužnosti, a vlasnicima će biti uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanim kaznama," kaže Nikola Salapura, portparol Poreske uprave Republike Srpske.

Od 500 do 1500 KM manje u novčaniku mogla bi imati sva fizička lica koja ne prijave svoju nepokretnu imovinu. Nešto veće kazne mogu očekivati pravna lica. Po neprijavljenoj nepokretnosti oni će morati iskeširati od hiljadu do čak tri hiljade maraka. Iz Poreske uprave kažu da do sada nisu imali većih problema prilikom naplate, jer građani svoje obaveze izmiruju redovnije nego prethodnih godina.

“Plaćam redovno, nemam nikakvih problema s Poreskom upravom. Kako dolaze računi, tako plaćam. Nikakvih problema nemam ni za stan ni za zemlju, ni za bilo šta drugo," kaže Slobodan iz Banjaluke.   

U Poreskoj upravi Republike Srpske kažu da je u prvih pet mjeseci ove godine po osnovu poreza na nepokretnosti prikupljen 9,1 milion maraka. To je za 4,2 miliona ili 86 procenata više u odnosu na isti period lani.

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм