Славица Радовановић

Разорни земљотрес пријети Балкану: ''Десиће се у тачки која се једина није тресла''

  • Извор: Телеграф
  • 14.10.2024. 12:53

Низ јачих земљотреса погодили су територију Србије у претходних неколико дана. Њима су се прикључили и земљотреси из региона.

Само у претходних пет дана регистровани су земљотреси јачине више од 3,5 Рихтера који су погодили Румунију (4,2), Крушевац (3,9), Задар (2,4), а као круна јуче се у току дана два пута затресло у Врању (3,7 и 3,9 Рихтера).

Поскупљује гориво у Српској

Поскупљује гориво у Српској

Појачана сеизмолошка активност започела је почетком ове године када се тресло у Младеновцу, Доњем Милановцу и Лазарецу, а јачи потреси у току године погодили БиХ, Хрватску и Црну Гору, која је у априлу ове године имала озбиљне проблеме због земљотреса.

Чувени сеизмолог Славица Радовановић, објаснила је да појачана сеизмичка активност треба да се схвати као упозорење.

"Очигледно је свима, па и сеизмолозима, да се подиже сеизмичка активност у нашем региону. Након низа година, који су прошли без јачих потреса, на територији Србије су почели да се дешавају земљотреси који су јачи од три степена. Од Врања, Крушевца, Параћина, Сврљига, кад се сјетите Младеновца и других потреса који су се догодили у претходних годину дана, постаје јасно да се спрема јачи потрес“, каже она за Телеграф.

Дачић: Ухапшеног припадника ОВК идентификовала породица коју је мучио

Дачић: Ухапшеног припадника ОВК идентификовала породица коју је мучио

Додаје да, према једној теорији, коју поткрепљује разорни земљотрес из Црне Горе 1979. године, више подручја са повећаном активношћу и земљотресима који се крећу изнад три степена, довешће до јачег земљотреса, који у Србији не могу бити страшни као они у свијету, али су свакако разорни. 

"Тај земљотрес десиће се у тачки која се једина није тресла. Требало би истражити гдје ће се то десити. Не можемо да знамо када, али могли бисмо да провјеримо гдје и да ту област припремимо. Из мог искуства, то ће се десити или у Србији или у пограничним дијеловима сусједних држава које се граниче са нама“, рекла је она.

Истиче да нас искуство наводи на закључак да ће то бити у наредних годину дана.

"Када је 15. априла 1979. године земљотрес јачине седам степени по Рихтеровој скали погодио Црну Гору и однио више од 100 живота, годину дана раније почела је земља овако да се тресе. То нас наводи на претпоставку да ће се сљедећи разорни земљотрес десити у наредних годину дана. Знаћемо да смо ушли у завршну фазу када се буде појавио земљотрес јачине од 4 или чак 4,5 степени по Рихтеру“, додала је она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм