Наташа Миљановић Зубац

ПУ Требиње: Новинарка обмањује јавност

  • Извор: АТВ
  • 23.07.2024. 15:34

Из ПУ Требиње саопштили су данас да Наташа Миљановић Зубац обмањује јавност у погледу времена доласка полицијског службеника испред њене куће 22. јула 2024. године у Требињу.

"Полицијски службеник је именованој покушао да уручи позив прије 21 час, што је по Закону о полицији и унутрашњим пословима дозвољено", наводи се у саопштењу полиције. 

Како наводе из полиције, полицијски службеници су раније, током тог истог дана покушали да именованој уруче позив, али нису пронашли никога на адреси становања. 

"Подсјећамо, полицијски службеници према члану 29. Закона о полицији и унутрашњим пословима имају овлашћење да позову лица, обаве разговор и узму изјаву од лица и не ради се ни о каквој незаконитој радњи како именована тврди", саопштено је из ПУ Требиње.

Из полиције наводе да је позиву јасно назначено да се иста треба јавити у просторије Полицијске управе Требиње 23. јула 2024. године у 09:00 часова због прикупљања потребних обавјештења. 

"Напомињемо да ово није прва неистина коју је именована изнијела, имајући у виду да рециклирањем догађаја, покушава да минимизира оперативне истраге, те обезвриједи и криминализује рад полиције", наводи се у саопштењу полиције.

Истраге о почињеним кривичним дјелима се спроводе на основу материјалних доказа, који су одређени важећим законским прописима, не на основу објава на друштвеним мрежама. Истраге о почињеним кривичним дјелима се спроводе у складу са Законом о кривичном поступку и Кривичним закоником, под надзором надлежног тужилаштва, а по наредбама надлежних судова.

"По наредбама надлежних судова се и лишавају лица због почињених кривичних дјела, а не на основу тога што је неко нешто објавио на профилу своје друштвене мреже", наводе из полиције.

Како наводе из полиције, последњи еклакантан примјер извртања чињеница и минимизирања рада Полицијске управе Требиње је њена објава у којој је истакла фотографију лица иницијала Ј.К. које су полицијски службеници Полицијске управе Требиње још у априлу 2022. године, криминалистичко-технички обрадили и обавијестили Суд БиХ. 

"Суд БиХ 16. априла 2022. године овом лицу изрекао мјере забране: забрану напуштања боравишта, забрану путовања ван БиХ и обавезно јављање надлежном органу у временском периоду од 18. априла до 18. јула 2022. године. Суд БиХ је рјешењем ове мјере укинуо. Лице је у тренутку обраде имало код себе Картон тражитеља азила који је издат од стране Министарства безбједности БиХ", саопштено је из ПУ Требиње.

Из полиције даље наводе да Суд БиХ није наложио прогон лица из БиХ, нити други надлежни орган, те исто тако ни Полицијска управа Требиње нема надлежност да исто протјера. 

"Полицијски службеници Полицијске управе Требиње су приликом свог рада дужни да поштују законске прописе, а свакако је је обавеза новинара да износе тачне и објективне чињенице", наводи се у саопштењу.

Такође, Наташа Миљановић Зубац непрекидно обмањује јавност да се према њој не предузимају никакве мјере заштите, што није истина.

"Полицијска управа Требиње на дневном нивоу предузима низ оперативних мјера и радњи у складу са процјеном безбједности коју је сачинила Управа за обезбјеђење личности и објеката Министарства унутрашњих послова Републике Српске, а на основу релевантних чињеница и информација, као мишљења других полицијских агенција у БиХ", наводи се у саопштењу.

Из полиције подсјећају да у безбједносној процјени нису идентификоване безбједносне околности које указују да је Наташи Миљановић Зубац угрожена безбједност у мјери да је потребно успостављање посебног обезбјеђења, али је уважавајући раније извршена кривична дјела и прекршаје причињене на њену штету, чињеницу постојања личног осјећаја угрожености, те опис посла којим се бави, наложено је да ПУ Требиње спроведе план оперативно-превентивних мјера према истој.

Такође, настављено је прикупљање обавјештења у циљу предупријеђења нежељених посљедица као и благовременог предузимања мјера и радњи које би имале за резултат рано откривање потенцијалних извршиоца/извршилаца кривичних дјела или прекршаја усмјерених према именованој. 

"Овим путем апелујемо на све представнике медија да се суздрже од изношења нетачних и непотпуних информација", наводе из полиције. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.