Nataša Miljanović Zubac

PU Trebinje: Novinarka obmanjuje javnost

  • Izvor: ATV
  • 23.07.2024. 15:34

Iz PU Trebinje saopštili su danas da Nataša Miljanović Zubac obmanjuje javnost u pogledu vremena dolaska policijskog službenika ispred njene kuće 22. jula 2024. godine u Trebinju.

"Policijski službenik je imenovanoj pokušao da uruči poziv prije 21 čas, što je po Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima dozvoljeno", navodi se u saopštenju policije. 

Kako navode iz policije, policijski službenici su ranije, tokom tog istog dana pokušali da imenovanoj uruče poziv, ali nisu pronašli nikoga na adresi stanovanja. 

"Podsjećamo, policijski službenici prema članu 29. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima imaju ovlašćenje da pozovu lica, obave razgovor i uzmu izjavu od lica i ne radi se ni o kakvoj nezakonitoj radnji kako imenovana tvrdi", saopšteno je iz PU Trebinje.

Iz policije navode da je pozivu jasno naznačeno da se ista treba javiti u prostorije Policijske uprave Trebinje 23. jula 2024. godine u 09:00 časova zbog prikupljanja potrebnih obavještenja. 

"Napominjemo da ovo nije prva neistina koju je imenovana iznijela, imajući u vidu da recikliranjem događaja, pokušava da minimizira operativne istrage, te obezvrijedi i kriminalizuje rad policije", navodi se u saopštenju policije.

Istrage o počinjenim krivičnim djelima se sprovode na osnovu materijalnih dokaza, koji su određeni važećim zakonskim propisima, ne na osnovu objava na društvenim mrežama. Istrage o počinjenim krivičnim djelima se sprovode u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i Krivičnim zakonikom, pod nadzorom nadležnog tužilaštva, a po naredbama nadležnih sudova.

"Po naredbama nadležnih sudova se i lišavaju lica zbog počinjenih krivičnih djela, a ne na osnovu toga što je neko nešto objavio na profilu svoje društvene mreže", navode iz policije.

Kako navode iz policije, poslednji eklakantan primjer izvrtanja činjenica i minimiziranja rada Policijske uprave Trebinje je njena objava u kojoj je istakla fotografiju lica inicijala J.K. koje su policijski službenici Policijske uprave Trebinje još u aprilu 2022. godine, kriminalističko-tehnički obradili i obavijestili Sud BiH. 

"Sud BiH 16. aprila 2022. godine ovom licu izrekao mjere zabrane: zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja van BiH i obavezno javljanje nadležnom organu u vremenskom periodu od 18. aprila do 18. jula 2022. godine. Sud BiH je rješenjem ove mjere ukinuo. Lice je u trenutku obrade imalo kod sebe Karton tražitelja azila koji je izdat od strane Ministarstva bezbjednosti BiH", saopšteno je iz PU Trebinje.

Iz policije dalje navode da Sud BiH nije naložio progon lica iz BiH, niti drugi nadležni organ, te isto tako ni Policijska uprava Trebinje nema nadležnost da isto protjera. 

"Policijski službenici Policijske uprave Trebinje su prilikom svog rada dužni da poštuju zakonske propise, a svakako je je obaveza novinara da iznose tačne i objektivne činjenice", navodi se u saopštenju.

Takođe, Nataša Miljanović Zubac neprekidno obmanjuje javnost da se prema njoj ne preduzimaju nikakve mjere zaštite, što nije istina.

"Policijska uprava Trebinje na dnevnom nivou preduzima niz operativnih mjera i radnji u skladu sa procjenom bezbjednosti koju je sačinila Uprava za obezbjeđenje ličnosti i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a na osnovu relevantnih činjenica i informacija, kao mišljenja drugih policijskih agencija u BiH", navodi se u saopštenju.

Iz policije podsjećaju da u bezbjednosnoj procjeni nisu identifikovane bezbjednosne okolnosti koje ukazuju da je Nataši Miljanović Zubac ugrožena bezbjednost u mjeri da je potrebno uspostavljanje posebnog obezbjeđenja, ali je uvažavajući ranije izvršena krivična djela i prekršaje pričinjene na njenu štetu, činjenicu postojanja ličnog osjećaja ugroženosti, te opis posla kojim se bavi, naloženo je da PU Trebinje sprovede plan operativno-preventivnih mjera prema istoj.

Takođe, nastavljeno je prikupljanje obavještenja u cilju preduprijeđenja neželjenih posljedica kao i blagovremenog preduzimanja mjera i radnji koje bi imale za rezultat rano otkrivanje potencijalnih izvršioca/izvršilaca krivičnih djela ili prekršaja usmjerenih prema imenovanoj. 

"Ovim putem apelujemo na sve predstavnike medija da se suzdrže od iznošenja netačnih i nepotpunih informacija", navode iz policije. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.