Источно Сарајево

Промовисана 134 дипломирана студента

  • Извор: АТВ
  • 17.05.2024. 19:30

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву промовисана су 134 дипломирана студената првог и другог циклуса студија.

Студент генерације Ненад Маринковић, уписао је до сада 50 десетки, и ту, каже, не намјерава да се заустави. Његов циљ је академска каријера у пољу америчке и канадске књижевности.

"Дипломирао сам 10. јуна прошле године на Катедри за англистику Филозофског факултета у Палама на студијском програму енглески језик и књижевност и постигао успјех у просјеку 10.00", каже Ненад Маринковић, студент генерације Филозофског факултета Пале.

На Филозофском факултету кажу да имају чиме да се похвале с обзиром на то да су највећа организациона јединица у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву. Данашњом промоцијом постигнутих резултата желе да покажу какав је значај Факултета за Универзитет, за град али и Републику Српску.

"Све оне резултате које смо направили, наравно уз помоћ наших професора, асистената, студената и партнерских институција да то данас промовишемо и да људе упознамо са тим нашим великим дјелима", рекао је Владан Бартула, декан Филозофског факултета Пале.

"Ми се надамо заиста да ће сви студенти или већина који заврше овај факултет као и друге факултете Универзитета у Источном Сарајеву врло брзо добити посао. То је обавеза и нас на Универзитету али и Републике Српске", истиче Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Без обзира на добре услове студирања, у посљедњих неколико година готово све факултете Универзитета у Источном Сарајеву прати негативан тренд броја уписаних студената.

Мање интересовање влада за хуманистичке и друштвене науке, али то је тренд готово у цијелом свијету . Велико интересовање у протеклих неколико година ипак влада за Медицинским факултетом у Фочи.

"Тренд  је такав какав је али са друге стране и не можемо бити незадовољни зато што ми уписујемо неких 250 студената сваке године а то је ипак знатна бројка у смислу ситуације глобалне у којој се налазимо", рекао је Бартула.

"Имамо одређене бенефите а то се огледа у бесплатном студирању као и бесплатном смјештају у студентским домовима. У овом тренутку на Универзитету у ИСточном Сараејву студира 10.000 студената. Очекујемо и ове године да имамо доста студената који ће изабрати наш универзитет", каже Никола Лапчевић, предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву.

Филозофски факултет Пале уручио је повеље и признања институцијама и појединцима који су заслужни за промоцију и подршку овом факултету.

Промоција дипломаца одржана је у оквиру обиљежавања "Дана Филозофског факултета", која ће трајати до уторка, 21. маја, када ће ова високообразовна установа прославити крсну славу - Светог Јована Богослова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм