Istočno Sarajevo

Promovisana 134 diplomirana studenta

  • Izvor: ATV
  • 17.05.2024. 19:30

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu promovisana su 134 diplomirana studenata prvog i drugog ciklusa studija.

Student generacije Nenad Marinković, upisao je do sada 50 desetki, i tu, kaže, ne namjerava da se zaustavi. Njegov cilj je akademska karijera u polju američke i kanadske književnosti.

"Diplomirao sam 10. juna prošle godine na Katedri za anglistiku Filozofskog fakulteta u Palama na studijskom programu engleski jezik i književnost i postigao uspjeh u prosjeku 10.00", kaže Nenad Marinković, student generacije Filozofskog fakulteta Pale.

Na Filozofskom fakultetu kažu da imaju čime da se pohvale s obzirom na to da su najveća organizaciona jedinica u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Današnjom promocijom postignutih rezultata žele da pokažu kakav je značaj Fakulteta za Univerzitet, za grad ali i Republiku Srpsku.

"Sve one rezultate koje smo napravili, naravno uz pomoć naših profesora, asistenata, studenata i partnerskih institucija da to danas promovišemo i da ljude upoznamo sa tim našim velikim djelima", rekao je Vladan Bartula, dekan Filozofskog fakulteta Pale.

"Mi se nadamo zaista da će svi studenti ili većina koji završe ovaj fakultet kao i druge fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu vrlo brzo dobiti posao. To je obaveza i nas na Univerzitetu ali i Republike Srpske", ističe Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Bez obzira na dobre uslove studiranja, u posljednjih nekoliko godina gotovo sve fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu prati negativan trend broja upisanih studenata.

Manje interesovanje vlada za humanističke i društvene nauke, ali to je trend gotovo u cijelom svijetu . Veliko interesovanje u proteklih nekoliko godina ipak vlada za Medicinskim fakultetom u Foči.

"Trend  je takav kakav je ali sa druge strane i ne možemo biti nezadovoljni zato što mi upisujemo nekih 250 studenata svake godine a to je ipak znatna brojka u smislu situacije globalne u kojoj se nalazimo", rekao je Bartula.

"Imamo određene benefite a to se ogleda u besplatnom studiranju kao i besplatnom smještaju u studentskim domovima. U ovom trenutku na Univerzitetu u IStočnom Saraejvu studira 10.000 studenata. Očekujemo i ove godine da imamo dosta studenata koji će izabrati naš univerzitet", kaže Nikola Lapčević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Filozofski fakultet Pale uručio je povelje i priznanja institucijama i pojedincima koji su zaslužni za promociju i podršku ovom fakultetu.

Promocija diplomaca održana je u okviru obilježavanja "Dana Filozofskog fakulteta", koja će trajati do utorka, 21. maja, kada će ova visokoobrazovna ustanova proslaviti krsnu slavu - Svetog Jovana Bogoslova.

Pratite nas i putem Vibera