Хирург

Приједорски љекари отклонили тумор величине кошаркашке лопте - Баћо: Нисам могао вјеровати шта сам напипао

  • Извор: АТВ
  • 29.01.2024. 08:46

Тумор величине лопте који се налазио у стомаку двадесетпетогодишњег Дражена Балабана из Оштре Луке успјели су да изваде приједорски љекари.

Невјероватан је ово подвиг зато што је био на тешко приступачном мјесту.

Ово је један од најтежих случајева тумора и једна од најкомпликованијих операција икада изведених у приједорској болници.

Хирург Станко Баћо рекао је гостујући у АТВ јутру, да на првом прегледу није могао да вјерује ни самом себи ни својим рукама шта је напипао – тумор величине кошаркашке лопте код тако младе особе.

- Ми смо поносни на ово што смо урадили. У питању је био један врло млад момак. Са 25 година, дошао је на први преглед, када сам пипнуо стомак код пацијента и примијетио промјену величине кошаркашке лопте, и када је рекао да није имао других симптома, проблем са мокрењем и столицом, схватио сам да се ради о нечему врло озбиљном. У том моменту, покушавате то да сакријете од пацијента да га не узнемиравате, све док се не уради додатна дијагностика - каже Станко Баћо.

Даљим налазима, утврђено је да се ради о гист тумору.

- Након дијагностике урадили смо ЦТ. Радило се о гист тумору. Након завршене операције добили смо ту потврду. Гист тумор настаје од посебних нервних ћелија које се налазе у зиду гастро-индистралног тракта. Могу да настану у једњаку, желуцу, танком и дебелом цријеву. У овом случају, то је било танко цријево. Ти тумори најчешће настају спорадично. Оно што је интересантно да је просјечна старост пацијента који имају те туморе, 60 година - додаје Баћо.

Током операције, постојале су многе препреке.

- Операција је трајала четири часа. Три ствари су компликовале саму операцију. Прије свега величина тумора. Када имате тумор величине ораха или наранџе врло лако је прићи, међутим када је величине рецимо лубенице, онда не можете да приђете исходишту, не видите. Друга ствар која је представљала проблем је исходиште тумора. Од дванаестопалачног цријева преко крвних судова, довољно је да једну од структура повриједите, операција може да се заврши катастрофално. Треће, код ове болести морате све да уклоните. Дио цријева који смо морали да уклонимо, стварало је такође проблем, због неприступачности - наглашава Баћо те додаје:

- Пацијент се осјећа одлично, нема никаквих проблема. Постоперативни период прошао је без најмање компликације - закључио је Баћо.

Овим подвигом приједорски љекари показали су велику стручност и доказали да могу да се носе са најтежим стањима и операцијама.

Заслужено, стижу им бројне похвале.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)