СПЦ

Празник два свеца: Вјерује се да данас помаже ова молитва

  • 05.09.2024. 08:31

Пети дан септембра у календару Српске православне цркве посвећен је светом свештеномученику Иринеју и светом мученику Лупу.

Свети свештеномученик Иринеј, епископ лионски, у младости је био ученик Светог Поликарпа, ученика апостолског, који га је послао у Галију да проповеда. Тамо је постављен за епископа и пострадао је за Христа у вријеме цара Севера 202. године са скоро 19. 000 хришћана.

Данас се слави и свети мученик Луп, који је био слуга светог Димитрија, војводе Солунског, коме је овај град и посвећен. Када је светог Димитрија убио цар Максимијан, Луп умочи у крв мученикову скут своје хаљине и прстен свој. Том хаљином и прстеном чинио је многа чудеса у Солуну, исцељујући људе. Због тога је ухапшен и мучен. 

Револуција у лијечењу ХИВ-а: Пацијент излијечен?

Револуција у лијечењу ХИВ-а: Пацијент излијечен?

Како Луп још не бјеше крштен, мада је био хришћанин у души, молио се Богу и он га је крстио чудом: изненада се пролила вода из облака на светог мученика. Послије великих мука убијен је и преселио се у царство небеско.

Данас се обиљежава и Оданије празника Успења Пресвете Богородице. То је завршетак осмодневног периода током ког се на богослужењима пјева тропар овог празника.

Мадуро објавио да Божић у Венецуели почиње у октобру

Мадуро објавио да Божић у Венецуели почиње у октобру

Данашњи дан се посебно прославља у Јерусалимској патријаршији. 

Према древној традицији Патријаршије, икона Успења, која се налазила крај гробнице Мајке Божије, проноси се у литији послије свете литургије. Велики број православних вјерника сваке године присуствује литијама.

Вјерници сматрају да је овај дан важан за жене и дјевојке, посебно за оне које желе да постану мајке. Многи вјерују да им је усрдна молитва на данашњи дан помогла да створе породицу.

(Дневник.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: