SPC

Praznik dva sveca: Vjeruje se da danas pomaže ova molitva

  • 05.09.2024. 08:31

Peti dan septembra u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen je svetom sveštenomučeniku Irineju i svetom mučeniku Lupu.

Sveti sveštenomučenik Irinej, episkop lionski, u mladosti je bio učenik Svetog Polikarpa, učenika apostolskog, koji ga je poslao u Galiju da propoveda. Tamo je postavljen za episkopa i postradao je za Hrista u vrijeme cara Severa 202. godine sa skoro 19. 000 hrišćana.

Danas se slavi i sveti mučenik Lup, koji je bio sluga svetog Dimitrija, vojvode Solunskog, kome je ovaj grad i posvećen. Kada je svetog Dimitrija ubio car Maksimijan, Lup umoči u krv mučenikovu skut svoje haljine i prsten svoj. Tom haljinom i prstenom činio je mnoga čudesa u Solunu, isceljujući ljude. Zbog toga je uhapšen i mučen. 

Revolucija u liječenju HIV-a: Pacijent izliječen?

Revolucija u liječenju HIV-a: Pacijent izliječen?

Kako Lup još ne bješe kršten, mada je bio hrišćanin u duši, molio se Bogu i on ga je krstio čudom: iznenada se prolila voda iz oblaka na svetog mučenika. Poslije velikih muka ubijen je i preselio se u carstvo nebesko.

Danas se obilježava i Odanije praznika Uspenja Presvete Bogorodice. To je završetak osmodnevnog perioda tokom kog se na bogosluženjima pjeva tropar ovog praznika.

Maduro objavio da Božić u Venecueli počinje u oktobru

Maduro objavio da Božić u Venecueli počinje u oktobru

Današnji dan se posebno proslavlja u Jerusalimskoj patrijaršiji. 

Prema drevnoj tradiciji Patrijaršije, ikona Uspenja, koja se nalazila kraj grobnice Majke Božije, pronosi se u litiji poslije svete liturgije. Veliki broj pravoslavnih vjernika svake godine prisustvuje litijama.

Vjernici smatraju da je ovaj dan važan za žene i djevojke, posebno za one koje žele da postanu majke. Mnogi vjeruju da im je usrdna molitva na današnji dan pomogla da stvore porodicu.

(Dnevnik.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: