Иван Ристић

Познати метеоролог упозорава: Стижу нам три ледена таласа

  • Извор: Блиц
  • 29.11.2023. 15:26

Зашто је временски феномен Ел Нињо главни кривац за многе временске непогоде у свијету и да ли ће поларни вртлог који се формира изнад Арктика у јануару и фебруару донијети дебеле минусе и много снијега?

Да ли нас чека дочек Нове године са пуно снијега и велики минус за Божић, открио је метеоролог Иван Ристић за "Блиц", чије су прецизне временске прогнозе веома цијењене у региону, па и Босни и Херцеговини.

"Поларни вртлог је кружење ваздуха око полова. Када се појави поларни вртлог, који је сада на Арктику, требало би, кад је јачи, да зиме буду топлије. Активира се и афрички антициклон у тим периодима и зима прође скоро непримјећено, па тек на зиму буде мало снијега", каже Иван Ристић.

Међутим, сада имамо потпуно несвакидашњу ситуацију...

"Ел Нињо се за сада неуобичајено понаша. Ове године се десило да имамо слабији поларни вртлог, који се поцијепао на три дијела и не кружи више око полова. Један је изнад Сјеверне Америке, један је изнад Сибира, а трећи, што је најважније за нас, је баш изнад сјеверне Европе", каже метеоролог Ристић.


Добра вијест за све пензионере Српској!

Добра вијест за све пензионере Српској!

Тај поларни вртлог који је захватио сјеверну Европу захватио је и Балкан.

"Поларни вртлог је присутан код нас и додатно ће да снижава температуру. Од четвртка ће бити мало ниже температуре, али ће бити пријатније, јер неће бити вјетра. У петак ће бити југовина права. Београд ће можда догурати до 20 степени. А на примјер у Словенији и Загребу биће температура око нуле, што нам указује да ће доћи ново захлађење, које најављује да нам је зима већ ту", каже метеоролог Иван Ристић.

Како је истакао метеоролог Ристић, ове године ћемо имати три ледена таласа.

"У децембру би требало да буде мало топлије вријеме. Према неким дугорочним прогнозама, очекујемо три хладна таласа. Први талас би био након Нове године - од Божића до послије 20. јануара и он би био најдужи. То би уједно био и најхладнији период ове зиме. Нови хладни талас био би у другој декади фебруара, и трећи у првој декади марта", каже Иван Ристић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.