Povećan priliv pacijenata sa teškom kliničkom slikom

  • 15.03.2021. 19:47

Nastavlja se nepovoljna epidemiološka situacija. Јoš 19 preminulih od posljedica kovida. Od 391 testiranog, 129 je novooboljlih, od čega 80 u Banjaluci.

Virus je potvrđen kod čak 30 odsto testiranih. U Bijeljini je zbog povećanog priliva pacijenata sa teškom kliničkom slikom, bolnički krizni štab udvostručio broj osoblja u kovid bolnicama u kojima se trenutno liječe 62 pacijenta.

Zlatko Maksimović, direktor Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini, ističe da su najbolji doktori u ovoj bolnici sa drugih odjela povučeni u kovid odjeljenje.

- To smo uradili s obzirom na to da je mnogo teških pacijenata, da imamo 15 pacijenata na respiratorima i 24 životno ugrožena pacijenta. Dajemo sve od sebe da učinimo što više u ovoj situaciji - rekao je Maksimović.

Povećan priliv pacijenata sa težom kličničkom slikom bilježe i bolnice u Doboju, Foči i Istočnom Sarajevu. U Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, trenutno je 80 hospitalizovanih.

- Od toga 10 je u kovid intenzivnoj njezi, od čega je sedam na respiratoru. Teško je stanje u našoj ustanovi, konstantan je velik priliv pacijenata i veliki broj ljudi koji zovu i pitaju kako mogu doći i pregledati se u našoj kovid ambulanti - ističe direktor Bolnice "Srbija" Nebojša Šešlija.

U distriktu Brčko, registrovano je šest novih slučajeva kovida 19. Јedna osoba je preminula. Na bolničkom liječenju je 37 pacijenata. Kapaciteti brčanske bolnice, kažu u rukovodstvu, nisu popunjeni, ali nedostaje medicinskog osoblja, jer su ljekare vratili na specijalizaciju.

Pacijenti sa najtežom kliničkom slikom biće transportovani iz brčanske bolnice na UKC Srpske. To je dogovoreno na sastanku predstavnika ove dvije zdravstvene ustanove.

Prof. dr Zvezdana Rajkovača, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC Republike Srpske istakla je da je predložen i drugi vid saradnje koji je vezan za teško ugrožene pacijente i njihov transport.

 - Predložili smo da naše osoblje iz UKC dođe po pacijenta u Brčko, transportuje ga, jer transport takvog pacijenta, ako nije adekvatno urađen, će oštetiti i smanjiti mogućnost oporavka - rekla je Rajkovača.

Kako bi medicinsko osoblje što bolje odgovorilo na izazove koje pred njih stavlja epidemija virusa korona, dogovoreno je i da idu na edukaciju u UKC-u Srpske. Konkretno u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane, koja pruža najveću podršku životno ugroženim pacijentima.

- U Klinici Intenzivne medicine za nehiruške grane, u ovom trenutku imamo aparat za vantjelesni krvotok, tzv. vještačka pluća, čime možemo da pomognemo bolesnima, kada sve metode, konvencijalne mehaničke ventilacije, odnosno vještačkog disanja, više ne pomažu - kaže prof. dr Peđa Kovačević, načelnik Klinike za intezivne medicine za nehirurške grane.

Broj novooboljelih bilježi i Federacija BiH. Registrovano je 447 slučajeva, a od posljedica virusa korona preminule su 43 osobe. Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu proglasio je vanredno stanje i do daljeg obustavio korišćenje godišnjih odmora zaposlenima. U klinikama ove zdravstvene ustanove trenutno je smješteno 519 oboljelih, a 60 je izrazito teških pacijenata.