Савјет министара БиХ

Попис пољопривреде у БиХ сљедеће године

  • Извор: Агенције
  • 18.07.2024. 17:18

Попис пољопривреде у БиХ биће проведен од 1. октобра до 15. децембра 2025. године, што је једна од приоритетних обвеза у оквиру Процеса стабилизације и придруживања на путу ка ЕУ, саопштено је данас из Савјета министара.

Савјет министара данас је на приједлог Агенције за статистику БиХ усвојио Акциони план за припрему, провођење и дисеминацију резултата пописа пољопривреде у БиХ 2023-2026. године, који је припремила интерресорна радна група.

Агенција за статистику БиХ дужна је Савјету министара у року од 30 дана достави приједлог одлуке о формирању централног пописног бироа који ће организовати, координисати и пратити све активности на припремама и провођењу пописа пољопривреде у БиХ.

У централни пописни биро ће бити именована три представника Агенције за статистику, два представника ентитетских завода за статистику, те по један представник Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, ентитетских министарстава пољопривреде, као и Одсјека за пољопривреду Брчко дистрикта.

Пописом пољопривреде ће се први пут након више од 60 година обезбиједити квалитетни подаци за анализу стања и потенцијала, као и за стратешко планирање развоја сектора пољопривреде и руралног развоја у БиХ, наводи се у саопштењу.

На приједлог Кабинета предсједавајуће данас је усвојен Годишњи извјештај о раду Савјету министара за 2023. годину, у којој је одржано 57 сједница - 35 редовних и 22 ванредне.

На сједницама је размотрено више од 1.400 тачака, усвојено девет приједлога закона, двије стратегије, 226 одлука, укључујући и приједлоге одлука о ратификацији споразума, 364 информације и извјештаја, те је подржано 55 споразума/уговора/иницијатива којима БиХ јача сарадњу на билатералном и мултилатералном плану.

Савјет министара је, како се наводи, дефинисао посвећеност убрзању реформских процеса, а посебан фокус усмјерен је на подршку интеграцији БиХ у ЕУ, у складу са уставним надлежностима и договором унутар земље.

Преданост реформама вреднована је у децембру 2023. године када је Европска комисија дала условну препоруку за покретање преговарачког процеса за улазак БиХ у ЕУ.

На сједници је утврђен и Приједлог споразума између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на заједничкој реализацији пројекта реконструкције и модернизације пруге Рума–Шабац–Лозница–Зворник–Тузла–Добој, који је предложило Министарство комуникација и транспорта.

Закључивањем овог споразума БиХ и Србија желе да побољшају квалитет и брзину жељезничког транспорта, уз пружање бољих услуга за путнички теретни и интермодални транспорт, смање вријеме путовања и повећају атрактивност жељезничког саобраћаја за путнике и привреду, уз очекивану подршку европских финансијских институција.

Пројектована брзина на овој дионици пруге биће до 120 километара на час, а зависиће од локалних услова.

Приједлог споразума са извјештајем о обављеним преговорима биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар комуникација и транспорта у Савјету министара Един Форто.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.