AMS Republike Srpske

Počela kampanja ''Vozači, škola je za nas, oprez je za vas''

  • Izvor: ATV
  • 02.09.2024. 08:20

"Vozači, škola je za nas, oprez je za vas" - naziv je preventivne kampanje Auto-moto saveza Republike Srpske koju su organizovali pred još jedan početak nove školske godine.

Već tradicionalna kampanja za cilj ima povećanje nivoa bezbjednosti djece u saobraćaju, povećanje pažnje vozača, naročito u zonama škole te edukaciju učenika o pravilnom učestvovanju u saobraćaju. 

"Današnja aktivnost je u skladu sa početkom nove školske godine, usmjerena je djeci prvog razreda i ta aktivnost će se sprovesti u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj preko organizacionih jedinica naših moto društava, gdje će se djeca upoznavati kako da se bezbjedno kreću od kuće do škole. Ujedno dajemo i apel vozačima da voze oprezno kada prolaze pored škola“, rekao je Zoran Stevanović, generalni sekretar AMS Republike Srpske.

"Naša škola je specifična po tome što se nalazi na mjestu gdje se ukrštaju lokalni i magistralni put, tako da ispred škole nema ležeći policajac. Mi smo pokušali da ispred Savjeta roditelja uputimo zahtjeve ka nadležnim institucijama ono što je u njihovoj nadležnosti kako bi se bezbjednost učenika podigla na najveći mogući stepen“, istakla je Danijela Mirković, direktor JU OŠ „Milan Rakić“ Karanovac.

U Osnovnu školu „Milan Rakić“ đaci prvaci su pristigli. Neke lekcije već znaju. Za druge će im od velikog značaja biti kampanje poput ove. 

Projekat je podržalo i resorno Ministarstvo. Djeca su najugroženija kategorija u saobraćaju, svjesni su toga i svjesni značaja ovakvih preventivnih aktivnosti. 

"Nije dovoljno donositi dobre zakone i preventivne mjere ako se praktično ne radi i ne ukazuje na ponašanje svojim primjerima“, rekao je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza.

Obnoviti saobraćajnu signalizaciju, osvijetljeni prilazi školama, zamijeniti dotrajale ležeće policajce novima. Sve su to neki od koraka koji dodatno osiguravaju put djece do školskih kupa. Sa druge strane, akcije poput ove obezbjeđuju dodatno znanje iz saobraćajne kulture. 

"Bezbjednost naše djece u velikoj mjeri zavisi od toga koliko su obučeni da učestvuju u saobraćaju. Istraživanje koje je proveo Filozofski fakultet iz Banjaluke je pokazalo da kroz nastavu djeca ne dobijaju dovoljno znanja za bezbjedno učešće u saobraćaju. Zbog toga su potrebne dodatne akcije koje provodi Agencija za bezbjednost saobraćaja, AMS Republike Srpske i jedinice lokalne samouprave i drugi subjekti“, naveo je Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost u saobraćaju.

OŠ „Milan Rakić“ u Karanovcu prva je od škola u kojoj je kampanja ove godine  realizovana. Niz aktivnosti planiranih u okviru ove kampanje biće upriličene i u drugim školama širom Srpske sve do kraja septembra.

Pratite nas i putem Vibera

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina