АМС Републике Српске

Планирате путовање у Грчку? Ево шта морате имати од докумената, а шта посједовати у аутомобилу

  • Извор: АТВ
  • 02.08.2024. 17:08

Грчка, земља која је све чешћи избор грађана Републике Српске за одлазак на годишњи одмор на море, пооштрила је законске регулативе које се односе на конзумацију дувана у аутомобилу у присуству дјеце млађе од 12 година, укључујући и строге казне за оне који наведено не поштују.

У овој балканској земљи противпожарни апарат законски је обавезан, контрола полицијских службеника је појачана, а административна казна износи 80 евра. 

Према новим правилима,учесници у саобраћају који конзумирају дуван у возилима у којима се налазе дјеца суочиће се са казном од 1.500 евра. С обзиром да је овај закон дио ширих напора грчке владе да смањи изложеност пасивном пушењу и заштити јавно здравље, забрана пушења се односи и на све затворене јавне просторе, укључујући кафиће, ресторане и барове, чак и ако су покривени тендама или пластичним фолијама, савјетују из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Противпожарни апарат – дио обавезне опреме

Грчка прописује противпожарни апарат тип „S2“ као дио обавезне опреме у возилима свих категорија. Гранични прелаз можете да прођете без претходне провјере, али унутар земље, полицијски службеници примарно провјеравају да ли посједујете овај апарат, потпуно некоришћен, у супротном – административна казна износи 80 евра. Сходно наведеном, важно је да противпожарни апарат напуните прије путовања у Грчку и да провјерите да ли је његов датум важећи. На основу законске регулативе, потребно је и одржавање апарата за гашење пожара, такозвано атестирање – потврда о исправности.

Колапс на граници БиХ и Црне Горе: Чекамо два сата

Колапс на граници БиХ и Црне Горе: Чекамо два сата

Противпожарни апарат можете да купите у овлаштеним радњама или у Ватрогасном сервису у Бањалуци, гдје такође можете да урадите преглед и сервисирање ПП апарата, при чему добијате наљепницу на којој ће писати датум атеста, с важењем на период од 6 мјесеци. С обзиром на то да постоји могућност да дође до оштећења наљепнице, добићете и потврду као доказ да сте и када извршили атестирање. 

Поред ПП апарата, у обавезну опрему у аутомобилу у Грчкој спадају и резервни точак, трокут, рефлективни прслук  и прва помоћ (провјерите њено трајање).

Потребни документи

За грађане који планирају путовање у Грчку, обавезно је посједовање пасоша и важеће националне возачке дозволе, док зелени картон није потребан.

Међународна возачка дозвола, која се издаје у просторијама Ауто мото савеза Републике Српске или у неком од њихових ауто-мото друштава, законски није обавезна, али се препоручује, нарочито уколико планирате да рентате односно, изнајмљујете возило, јер је представници „рент-а кар“ кућа траже на увид. Овај документ не искључује вашу националну возачку дозволу, већ представља превод ваше важеће возачке на енглеском, шпанском, француском, руском и њемачком језику и у том смислу помаже да лакше комуницирате са органима власти у Грчкој.

Огромна гужва: Погледајте колону насталу због превртања камиона

Огромна гужва: Погледајте колону насталу због превртања камиона

Дозвола за управљањем туђим моторним возилом такође је документ који се издаје у АМС РС и препоручује се уколико путујете у другу земљу управљајући аутомобилом које није у вашем власништву. Препоручује се, јер уколико се при контроли службених лица у иностранству утврди да не посједујете пуномоћ власника за управљањем његовим возилом, суочићете се са низом проблема, укључујући и одузимање аутомобила.

У Грчкој се строго кажњава вожња под утицајем алкохола, са лимитом од 0.05% алкохола у крви за возаче приватних возила и 0.02% за професионалне возаче или нове возаче са мање од двије године искуства.

У насељеним мјестима максимална дозвољена брзина је 50 км/час, на отвореним путевима 90 km/h, а на аутопутевима 130 km/h. Важно је поштовати ова ограничења, јер су казне за прекршаје веома високе.

Приликом вожње кроз градове, будите посебно опрезни на пјешаке и бициклисте, јер грчки возачи често не поштују пјешачке прелазе. Такође, паркирање може бити изазовно у већим градовима и популарним туристичким дестинацијама, па је добро унапријед се информисати о могућностима паркирања.

Напослијетку, због високих дневних температура, планирајте да на пут кренете у раним јутарњим или касним послијеподневним часовима, правите чешће паузе и обезбиједите се са довољном количином воде, кажу у АМС Српске.

Пратите нас и путем Вибера