AMS Republike Srpske

Planirate putovanje u Grčku? Еvo šta morate imati od dokumenata, a šta posjedovati u automobilu

  • Izvor: ATV
  • 02.08.2024. 17:08

Grčka, zemlja koja je sve češći izbor građana Republike Srpske za odlazak na godišnji odmor na more, pooštrila je zakonske regulative koje se odnose na konzumaciju duvana u automobilu u prisustvu djece mlađe od 12 godina, uključujući i stroge kazne za one koji navedeno ne poštuju.

U ovoj balkanskoj zemlji protivpožarni aparat zakonski je obavezan, kontrola policijskih službenika je pojačana, a administrativna kazna iznosi 80 evra. 

Prema novim pravilima,učesnici u saobraćaju koji konzumiraju duvan u vozilima u kojima se nalaze djeca suočiće se sa kaznom od 1.500 evra. S obzirom da je ovaj zakon dio širih napora grčke vlade da smanji izloženost pasivnom pušenju i zaštiti javno zdravlje, zabrana pušenja se odnosi i na sve zatvorene javne prostore, uključujući kafiće, restorane i barove, čak i ako su pokriveni tendama ili plastičnim folijama, savjetuju iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Protivpožarni aparat – dio obavezne opreme

Grčka propisuje protivpožarni aparat tip „S2“ kao dio obavezne opreme u vozilima svih kategorija. Granični prelaz možete da prođete bez prethodne provjere, ali unutar zemlje, policijski službenici primarno provjeravaju da li posjedujete ovaj aparat, potpuno nekorišćen, u suprotnom – administrativna kazna iznosi 80 evra. Shodno navedenom, važno je da protivpožarni aparat napunite prije putovanja u Grčku i da provjerite da li je njegov datum važeći. Na osnovu zakonske regulative, potrebno je i održavanje aparata za gašenje požara, takozvano atestiranje – potvrda o ispravnosti.

Kolaps na granici BiH i Crne Gore: Čekamo dva sata

Kolaps na granici BiH i Crne Gore: Čekamo dva sata

Protivpožarni aparat možete da kupite u ovlaštenim radnjama ili u Vatrogasnom servisu u Banjaluci, gdje takođe možete da uradite pregled i servisiranje PP aparata, pri čemu dobijate naljepnicu na kojoj će pisati datum atesta, s važenjem na period od 6 mjeseci. S obzirom na to da postoji mogućnost da dođe do oštećenja naljepnice, dobićete i potvrdu kao dokaz da ste i kada izvršili atestiranje. 

Pored PP aparata, u obaveznu opremu u automobilu u Grčkoj spadaju i rezervni točak, trokut, reflektivni prsluk  i prva pomoć (provjerite njeno trajanje).

Potrebni dokumenti

Za građane koji planiraju putovanje u Grčku, obavezno je posjedovanje pasoša i važeće nacionalne vozačke dozvole, dok zeleni karton nije potreban.

Međunarodna vozačka dozvola, koja se izdaje u prostorijama Auto moto saveza Republike Srpske ili u nekom od njihovih auto-moto društava, zakonski nije obavezna, ali se preporučuje, naročito ukoliko planirate da rentate odnosno, iznajmljujete vozilo, jer je predstavnici „rent-a kar“ kuća traže na uvid. Ovaj dokument ne isključuje vašu nacionalnu vozačku dozvolu, već predstavlja prevod vaše važeće vozačke na engleskom, španskom, francuskom, ruskom i njemačkom jeziku i u tom smislu pomaže da lakše komunicirate sa organima vlasti u Grčkoj.

Ogromna gužva: Pogledajte kolonu nastalu zbog prevrtanja kamiona

Ogromna gužva: Pogledajte kolonu nastalu zbog prevrtanja kamiona

Dozvola za upravljanjem tuđim motornim vozilom takođe je dokument koji se izdaje u AMS RS i preporučuje se ukoliko putujete u drugu zemlju upravljajući automobilom koje nije u vašem vlasništvu. Preporučuje se, jer ukoliko se pri kontroli službenih lica u inostranstvu utvrdi da ne posjedujete punomoć vlasnika za upravljanjem njegovim vozilom, suočićete se sa nizom problema, uključujući i oduzimanje automobila.

U Grčkoj se strogo kažnjava vožnja pod uticajem alkohola, sa limitom od 0.05% alkohola u krvi za vozače privatnih vozila i 0.02% za profesionalne vozače ili nove vozače sa manje od dvije godine iskustva.

U naseljenim mjestima maksimalna dozvoljena brzina je 50 km/čas, na otvorenim putevima 90 km/h, a na autoputevima 130 km/h. Važno je poštovati ova ograničenja, jer su kazne za prekršaje veoma visoke.

Prilikom vožnje kroz gradove, budite posebno oprezni na pješake i bicikliste, jer grčki vozači često ne poštuju pješačke prelaze. Takođe, parkiranje može biti izazovno u većim gradovima i popularnim turističkim destinacijama, pa je dobro unaprijed se informisati o mogućnostima parkiranja.

Naposlijetku, zbog visokih dnevnih temperatura, planirajte da na put krenete u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim časovima, pravite češće pauze i obezbijedite se sa dovoljnom količinom vode, kažu u AMS Srpske.

Pratite nas i putem Vibera