РХМЗ

Ово је најтоплије љето у Бањалуци икада!

  • Извор: Агенције
  • 02.09.2024. 15:48

Овогодишње љето са средњом температуром од 24,8 степени Целзијусових у јуну, јулу и августу било је најтоплије љето у Бањалуци од када се врше мјерења, речено је у Хидрометеоролошком заводу (ХМЗ) Републике Српске.

Из ХМЗ-а су навели да је август био врло топао у цијелом региону, а са средњом мјесечном температуром у Бањалуци од 25,8 степени ово је, такође, био најтоплији август од кад се врше мјерења.

Август ове године био је 3,6 степени топлији од просјека, а био је и 1,3 степена топлији од претходно најтоплијег августа из 2012. године.

Из Хидрометеоролошког завода су навели да су оборени и рекорди за средњу минималну и средњу максималну температуру.

Међу четири погинуле особе код Какња је и власник Делта Петрола

Међу четири погинуле особе код Какња је и власник Делта Петрола

У Бањалуци је овог августа регистрована појава 30 тропских дана (дани са температуром изнад 30 степени Целзијусових), а једино је 20. јула максимална температура била мало мања од 30, односно 28,9 степени.

Број забиљежених тропских ноћи (минимална температура виша од 20 степени током цијеле ноћи) у августу ове године највећи је у једном мјесецу.

Из РХМЗ-а су додали да је у Бијељини и Рудом регистрован 31 тропски дан, јер је сваког дана у мјесецу температура прелазила 30 степени.

"Апсолутно максимална температура за август није достигнута, али и упркос томе ово био најтоплији август од када се врше мјерења. Апсолутни максимум за Бањалуку за август износи 41,8 степени из 2017. године, а ове године 39,8 степени", навели су из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Претходно је највећи број, пет тропских ноћи, забиљежен у августу 2018, а ове године је било девет тропских ноћи.

Предсједник Српске донирао уџбенике ученицима у Гламочу

Предсједник Српске донирао уџбенике ученицима у Гламочу

Из Хидрометеоролошког завода истакли су да је укупно ово љето односно јун, јул и август са средњом температуром од 24,8 степени Целзијусових било најтоплије љето у Бањалуци од када се врше мјерења.

Појединачно, јул и август били су најтоплији икада такође. Цијело љето је било за 2,8 степени топлије од просјека.

"Ово је љето са највећим бројем тропских дана, чак 70. Претходни максимум је забиљежен у љето 2012. када је било 67 тропских дана", навели су из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Претходно је највећи број тропских ноћи током љета забиљежен 2010. и 2012. када је било девет тропских ноћи, а ове године у Бањалуци током љета забиљежено је чак 30 тропских ноћи.

Из Хидрометеоролошког завода Републике Српске додали су да је током цијелог љета долазило до смјене дугих сушних периода са краткотрајним јаким олујама које су доносиле обилне падавине у краком периоду, појаву града и олујног вјетра.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: