RHMZ

Ovo je najtoplije ljeto u Banjaluci ikada!

  • Izvor: Agencije
  • 02.09.2024. 15:48

Ovogodišnje ljeto sa srednjom temperaturom od 24,8 stepeni Celzijusovih u junu, julu i avgustu bilo je najtoplije ljeto u Banjaluci od kada se vrše mjerenja, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu (HMZ) Republike Srpske.

Iz HMZ-a su naveli da je avgust bio vrlo topao u cijelom regionu, a sa srednjom mjesečnom temperaturom u Banjaluci od 25,8 stepeni ovo je, takođe, bio najtopliji avgust od kad se vrše mjerenja.

Avgust ove godine bio je 3,6 stepeni topliji od prosjeka, a bio je i 1,3 stepena topliji od prethodno najtoplijeg avgusta iz 2012. godine.

Iz Hidrometeorološkog zavoda su naveli da su oboreni i rekordi za srednju minimalnu i srednju maksimalnu temperaturu.

Među četiri poginule osobe kod Kaknja je i vlasnik Delta Petrola

Među četiri poginule osobe kod Kaknja je i vlasnik Delta Petrola

U Banjaluci je ovog avgusta registrovana pojava 30 tropskih dana (dani sa temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusovih), a jedino je 20. jula maksimalna temperatura bila malo manja od 30, odnosno 28,9 stepeni.

Broj zabilježenih tropskih noći (minimalna temperatura viša od 20 stepeni tokom cijele noći) u avgustu ove godine najveći je u jednom mjesecu.

Iz RHMZ-a su dodali da je u Bijeljini i Rudom registrovan 31 tropski dan, jer je svakog dana u mjesecu temperatura prelazila 30 stepeni.

"Apsolutno maksimalna temperatura za avgust nije dostignuta, ali i uprkos tome ovo bio najtopliji avgust od kada se vrše mjerenja. Apsolutni maksimum za Banjaluku za avgust iznosi 41,8 stepeni iz 2017. godine, a ove godine 39,8 stepeni", naveli su iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Prethodno je najveći broj, pet tropskih noći, zabilježen u avgustu 2018, a ove godine je bilo devet tropskih noći.

Predsjednik Srpske donirao udžbenike učenicima u Glamoču

Predsjednik Srpske donirao udžbenike učenicima u Glamoču

Iz Hidrometeorološkog zavoda istakli su da je ukupno ovo ljeto odnosno jun, jul i avgust sa srednjom temperaturom od 24,8 stepeni Celzijusovih bilo najtoplije ljeto u Banjaluci od kada se vrše mjerenja.

Pojedinačno, jul i avgust bili su najtopliji ikada takođe. Cijelo ljeto je bilo za 2,8 stepeni toplije od prosjeka.

"Ovo je ljeto sa najvećim brojem tropskih dana, čak 70. Prethodni maksimum je zabilježen u ljeto 2012. kada je bilo 67 tropskih dana", naveli su iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Prethodno je najveći broj tropskih noći tokom ljeta zabilježen 2010. i 2012. kada je bilo devet tropskih noći, a ove godine u Banjaluci tokom ljeta zabilježeno je čak 30 tropskih noći.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske dodali su da je tokom cijelog ljeta dolazilo do smjene dugih sušnih perioda sa kratkotrajnim jakim olujama koje su donosile obilne padavine u krakom periodu, pojavu grada i olujnog vjetra.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: