Вријеме

Ова подручја су на удару: Суперћелијска олуја формирана на Балкану

  • Извор: Телеграф
  • 31.10.2023. 16:28

Балканско полуострво и наш регион данас се налазе под утицајем веома снажног циклона.

Центар секундарног циклона премјешта се данас са сјеверног Јадрана преко сјеверозапада Балкана даље на сјевероситок преко централне Европе ка истоку. У склопу овог циклона премјешта се и хладни фронт.

Снажан облачни систем већ током ноћи захватио је Словенију, Хрватску, БиХ и област сјеверног Јадрана, уз обилну кишу и јаке грмљавинске олује.

И данас се ови предјели налазе на удару снажних пљускова са грмљавином, а има и јачих непогода са олујним вјетром, градом и веома обилним пљусковима.

Олује се најинтензивније у Словенији и на сјеверу и на западу Хрватске, али их има и на сјеверу Далмације, у области Јадрана и широм БиХ.

Око поднева у пограничном дијелу Хрватске, Мађарске и Словеније формирала се суперћелијска олуја и она се сада југозападним висинским струјама премјешта преко југозапада и запада Мађарске ка истоку, али добра вијест је да постепено слаби.

Олује су данас најинитензивније у близини центра циклона и хладног фронта на сјеверозападу Балкана и у области Панонске низије и источних падина Алпа и то јер се ово подурчје налази на пограничном дијелу сусрета веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана и осјетно свјежије из области Алпа у чијим вишим предјелима веје снијег.


Паук изазвао саобраћајну несрећу

Паук изазвао саобраћајну несрећу

И у наставку послијеподнева широм Босне, Хрватске, Словеније и Мађарске очекују се обилни пљускови са грмљавином, уз опасност од непогода.

Очекује се да укупно падне од 20 до 60 литара кише по квадратном метру, у области Јадрана преко 100 литара, а на западу Словеније и преко 250 литара, што би могле довести до поплава и бујица.

Обилне падавине праћене су и веома јаким, на ударе и олујним југозападним вјетром, који на Јадрану ствара вишеметарске таласе и плави пробална подручја.

Снажно југозападно висинско струјање доноси и честице пустињског песла из Сахаре, па пада прљава киша.

Срећом, у Србији нема опасности од олуја попут ових у региону, али ће и Србију пред крај дана и увече захватити погоршање са кишом и пљусковима са грмљавином и то прво Војводину.


Зарада велика, улагања мала: Цвјета производња једне биљке

Зарада велика, улагања мала: Цвјета производња једне биљке

Стабилизација времена у нашем региону очекује се током вечери и ноћи.

Нажалост, већ од четвртка, а нарочито током петка и викенда Словенија, Хрватска, Црна Гора и област Јадрана биће под утицајем нове серије снажних циклона, уз екстремно обилне пљускове и олујне вјетрове, пише "Телеграф".

Како је земљиште већ натопљено водом од претходних падавина, нове падавине само ће погоршати ситуацију и довести до опасности од бујица и поплава, али и од изливања ријека.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.