Код Мркоњић Града

Отворен пети јубиларни Пецка Оутдоор фестивал: Круна десетогодишњег рада

  • Извор: АТВ
  • 07.07.2024. 18:31

Пети јубиларни Пецка Оутдоор Фестивал (ПОФ) отворен је у селу Пецка, код Мркоњић Града, у присуству више од хиљаду посјетилаца којима овај фестивал нуди дводневно уживање у активностима на отвореном, те бројним пратећим едукативним, креативним и забавним садржајима, по којима је овај фестивал препознатљив.

ПОФ је промотивни фестивал који скреће пажњу не само на Пецку, него и села у окружењу, а која су прави бисер природе. Директор фестивал Боро Марић истакао је да се у увој години, осим пет година фестивала, заокружује и  јубилеј од десет година живота и рада удружења "Green Ways“ у селу Пецка.

"Прије десет година смо одлучили да се бавимо руралним развојем, кроз туризам баш у селу Пецка, које је већ имало пењалиште Пецка и изворе Сане и пуно потенцијала за бициклистичке стазе тако да смо изабрали Пецку и она нам је на томе захвална, зато што је све откако смо дошли овдје ишло у нашу корист, и у корист овог краја. Пецка има ту неку чаролију да је овдје свима добро, а ми се трудимо да то само не реметимо и да људи уживају у њеним благодатима, и чини се да смо у томе успјели“, рекао је Боро Марић, директор овог фестивал и захвалио организационом тиму и бројним пријатељима овог фестивал на подршци, те уручио захвалнице спонзорима и пријатељима фестивала и сарадницима - водичима фестивалских активности на отвореном и водитељима радионица.

Важна инфраструктурна улагања, од оних у непосредној близини Центра за посјетиоце Пецка, до Споменика природе "Врела Сане“ те посљедњег у низу и изузетно значајног као што је асфалтирање пута до самог Центра, навео је као резултате ангажованости удружења којим су створени изузетни услови за боравак у селу Пецка, као и за сва фестивалска збивања.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић нагласио је важност онога што је учињено на оживљавању села Пецка и околине јер су људи почели да посјећују село, а многи мјештани да се враћају и обнављају домаћинства. Похвалио је огроман труд и рад уложен у протеклих десет година у Пецку и нагласио да је  подршка општине Мркоњић Град константна те да у  наредном периоду може бити само већа.

Душко Пијетловић, легендарни српски ватерполиста, чији су преци поријеклом из Пецке и који врло радо посјећује село, отворио је фестивал захваливши се оснивачима Виситор центра Пецка на свему што су урадили за село.

“Боро Марић је ту већ десет година. Оно што је он урадио за ово село, никад нико није урадио, начин на који је све ово средио и оживио причу око села. Ја сам му до неба захвалан, јер мени је ово дједовина, и ово је заправо моја права кућа. Јесам ја из Београда и Новог Сада и живио сам свуда по свијету, али сам се увијек враћао, и одувијек ми је овдје било најљепше. И када видим колико један овако квалитетан човјек и сви људи око њега у организацији раде на промоцији Пецке, овај фестивал је само круна свега онога што он већ десетак година ради“, казао је Душко Пијетловић.

Бројни посјетиоци су и ове године имали прилику да се испробају у брдском бициклизму, спортском пењању, пјешачењу, кањонингу Кораном, истраживању станишта биља и гљива, док су најмлађи уживали у бројним спортско-креативним садржајима.

Координатор за бициклизам Тихомир Дакић труди се да туристима и посјетиоцима покаже све чари које овај крај нуди. Каже да љубитељи двоточкаша овдје и те како имају шта видјети и доживјети.

"Колега Иван Бојанић и ја смо задужени да свим посјетиоцима који су заинтересовани за вожњу бициклом приближимо мало и брдску вожњу али и природно окружење у којем се налазе. Оно што је специфично за Виситор центар Пецка је да се налази у удолини да је окружено брдима и планинама, тако да овдје постоји преко 400 километара гдје људи могу свакодневно да возе неку од дионица. Морам признати да је ово све једна сјајна прича, гдје се од једне идеје да се заштити животна средина, па до тога да се покаже да се на један одговоран начин према природи може пуно направити и са социолошког аспекта и у туристичком погледу“, каже Дакић.

Марко Ђуровић, координатор за кањонинг, рекао је да је Пецка Оутдоор фестивал манифестација која додатно промовише дестинацију. 

“Прича је то која даје додатни вјетар у леђа, напорима да се од једне запуштене сеоске школе начини једна од најпосјећенијих туристичких дестинација у овом дијелу Крајине. Већ трећу годину сам члан тима који обилази кањон ријеке Коране и ријеке Сане. Пролазимо дуж ријеке неких два до три и по километра, у трајању од два три сата“, каже Марко Ђуровић који је у два дана фестивал кроз кањон Коране провео седамдесетак људи.

Дамјан Шодоловић из Планинарско-алпинистичког клуба "Суммит" Бањалука, водитељ активности пјешачења и представник партнерског клуба Фестивала, побринуо се да посјетиоци виде све чари извора ријеке Сане.

Драгица Делић, виши асистент на ПМФ УНИБЛ, водитељ пратећих едукативних радионица, потрудила се да важне  научне теме приближи најмлађим учесницима фестивала кроз едукативне радионице. 

"Овогодишња радионица 'Мали еко-истраживачи' намијењена је најмлађима", казала је Делићева те захвалила тиму студената који су припремили ове радионице. Незаобилазне су биле и радионице за најмлађе за које се и ове године побринуо СКЦ Кидс.

Посебну чар Пецки даје сајам домаћих производа тзв. Шарени маркет који је и ове године обиловао бројним домаћим производима и сувенирима мјештана из Пецке и околине. 

Атмосферу је првог дана фестивала сјајном свирком загријао сјајни београдски бенд "Funkier project“, док је 7. јули резервисан за Ненада Марића, познатијег као "Краљ Чачка”, српског кантаутора, сликара и пјесника. Његов концерт организатори поклањају свим посјетиоцима за завршницу првог јубиларног ПОФ-а.

Спонзори и пријатељи овогодишњег Фестивала су: ТРОПИЦ, МКД "Микрофин“, "Колектор ЦЦЛ" д.о.о. Лакташи, АРТИСТ д.о.о Бањалука, Пекара „Мања“, Јелен ПИВО, ВИВИА, Општина Мркоњић Град, Град Бањалука, Микрофин Осигурање, Поште Српске, ТОРС, М:тел, АЛП СХОП Бањалука, МГ МИНД Мркоњић Град. Медијски покровитељи фестивала су РТРС, Независне новине, АТВ, НЕС радио, БУКА, Нова опрема и ЛЕД медиа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм