У селу Ситница код Рибника

Освештан Храм Светог пророка Илије, положени вијенци борцима

  • 01.09.2024. 12:56

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије рекао је поводом данашњег освештања Храма Светог пророка Илије у селу Ситница код Рибника да је ово изузетан несвакидашњи дан јер је освијетљен овај храм вјечног живота да буде на потребу српског народа у овом мјесту, у напаћеној Епархији бихаћко-петровачкој.

Епископ Сергије истакао је да је велики добротвор који је помогао да овај храм буде завршен и кум ове светиње потпредсједник Владе Србије Александар Вулин.

Епископ Сергије одликовао је Вулина Орденом мученика бихаћко-петровачких за допринос у изградњи храма.

Освештање новог храма Светог Пророка Илије

Освештање новог храма Светог Пророка Илије

"Учинили сте велико дјело и Ви, али и многи други. Господ нам је даровао овај дан да се у њему радујемо и веселимо. Дужни смо да благодаримо Богу што нам је омогућио да овако грешни имамо гдје да се молимо за сав српски род. Нека Бог благослови да овај народ истрајава упркос свим искушењима и недаћама", поручио је епископ Сергије, који је служио литургију поводом освештања Храма Светог пророка Илије у селу Ситница.

Освештању храма присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, епископ славонско-пакрачки Јован и викар Његове светости патријарха српског, епископ новобрдски Иларион.

Присуствовали су и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, као и министар одбране Србије Братислав Гашић, начелници околних општина и бројни вјерни народ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је су институције Републике Српске обновиле и изградиле више од 1.000 храмова широм Српске.

"Помогли смо градњу неколико манастира, а једнако смо опредијељени да помогнемо и градњу вртића Српске православне цркве, јер је сасвим нормално да сарађујемо са нашом црквом", рекао је Додик новинарима у Ситници након освештања новоизграђеног Храма Светог пророка Илије.

Он је нагласио да је ово велики дан, те посебну захвалност изразио потпредсједнику Владе Србије Александру Вулину, који је кум и највећи приложник Храма.

"Вулин је човјек који вуче поријекло са ових простора, чији су родитељи овдје рођени. Захвални смо што није заборавио родни крај, јер свако наше мјесто живи док су у њему наши људи", поручио је Додик.

ЦВИЈАНОВИЋЕВА, ДОДИК И БУДИМИР ПОЛОЖИЛИ ВИЈЕНАЦ БОРЦИМА СИТНИЦЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Српске Жељко Будимир положили су данас вијенац на споменик погинулим и умрлим борцима мјесне заједнице Ситница у Рибнику у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенац је положен након данашњег освештања Храма Светог пророка Илије у селу Ситница код Рибника.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ’Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет'.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)